Mellanrum

Några gluggar i molnmassorna. Kan inte direkt hävda att jag ser solen, men inser att den ju finns där. Eldar i vedspisen och behöver ta in mera ved. Behöver fylla på förrådet inför vintern… Än är det några månader dit, till det mörka och kalla. Nu är det enbart mulet och kallt.

Gluggarna får mig att tänka mellanrum. Vilket fantastiskt ord, mellanrum. Där ryms allt som inte är då och inte är sedan, det som är nu. Och nu. I just detta mellanrum kopierar jag mina texter från datorn till USB-minnet – drömde om det i natt, länge sedan jag gjorde det.

I en sönderläst bok från 1908 skrev Naemi Öberg år 1916 sitt namn, ”30,000 främmande ord och uttryck i svenska språket” med förklaringar och uttalsbeteckning av Albert Montgomery, utgiven av Björck & Börjesson i Stockholm.

Under ”A” återfinns bland annat Ab´arim, berg i Palestina och abd, arab. tjänare, slav, liksom abrogation, lat. avskaffande, upphävande (af lagar & c). (Gillar förkortningen av etc.)

Pärmarna är nötta, någon gång under de drygt hundra åren har boken blivit fuktig, och ryggen (läder) ser lätt musäten ut. Vem var hon, Naemi? Vad fick henne att äga den här boken? Varför ville hon kunna slå upp ”kultusminister” (korrekturfel?) och få reda på att det är namnet på ecklesiastikministern i vissa länder? Varpå jag slår upp ecklesiastikminister och får veta att det är det ”statsråd som är chef för föregående, dvs. det departement som bereder frågor ang. kyrkan, undervisningsväsendet, skön konst, fattigvård etc”.

Så kan också ett mellanrum se ut.DSC00837

Eller som ovan.

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Mellanrum

 1. MarveW skriver:

  Mellanrum är ett underskattat ord. Känns bra att lyfta upp det just en dag som idag!

 2. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Apropå mellanrum, tillåt mig skicka detta citat:
  ”Och icke kan man säga: det finns tre epoker – den förflutna, den närvarande och den tillkommande. Istället borde det heta: det finns tre epoker: den närvarande som rymmer den förflutna, den närvarande som rymmer den närvarande och den närvarande som rymmer den tillkommande. Ty i vår själ förefinnes epokerna i detta tretal, annorstädes finner jag dem icke. Det förflutnas samtidighet är minnet, det närvarandes samtidighet är iakttagelsen och det tillkommandes samtidighet är hoppet.”
  Länge leve dessa visdomsord från Augustinus, 300-talet E.Kr.
  Instämmer i beundran inför &c!!
  Kram, B/

 3. Karin skriver:

  Mellanrum är fint och nödvändigt för överlevnaden. Borde finnas mer av det inte minst i arbetslivet, där ingen riktigt hinner hämta andan idag, verkar det som.

  Kultusminister verkar bekant! När jag jobbade med nordiska frågor en gång i tiden hade jag kolleger som jobbade på Kultusministeriet. Måste ha varit danskarna, såvitt jag minns.

  • beskrivarblogg skriver:

   Tack för info – förmodligen danskt inflytande, kultusminister. I arbetslivet behövs mellanrummen, men finns inte – i det nuvarande äldre livet finns kanske lite för många mellanrum… Hoppas sommaren är snäll mot er där i Horndal!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s