Spökbloggande

Lärde mig igår att man också kan spökskriva bloggtexter, för bloggare som inte hinner skriva själv. Blir lite kluven inför fenomenet, behöver fundera på varför. Tycker ju att det är OK att den som behöver skrivhjälp för att skapa sin bok anlitar en spökskrivare – till och med att David Lagercrantz skriver nästa Milennium-bok, den blir dessutom kanske bättre än föregångarna. Men jag tror att det känns lite oärligt med spökskrivna bloggtexter för min del, uppfattar just bloggandet som starkt personligt.

Och jag tror ju inte att det är vanliga ”småbloggare” som använder spökskrivare, förmodligen är det de som gjort sitt bloggande till sitt varumärke. Och tjänar pengar så att de kan betala för spökbloggande.  Om jag gillar en människas blogg vill jag nog även i fortsättningen tro att det är hen som skrivit alldeles själv. Eller så, är svajig i mitt tyckande…

Som spökskrivare inser jag ju att det förmodligen är oändligt mycket lättare (eller mindre komplicerat och tidskrävande) att åstadkomma bloggtexter, jämfört med en bok.

 

 

IMG_0481

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Spökbloggande

 1. Hej på dig!
  Hittade hit genom Skrivmostern. Intressant att du skriver om ”spökbloggning”. Jag har själv gett ut en bok, en självbiografi och eftersom jag aldrig har skrivit för andra (mer än på bloggen) fick jag kämpa enormt mycket. När jag då hörde på TV att än den ena än den andra gett ut böcker som de inte själv skrivit blev jag ganska förbannad, det är fusk, tycker jag.
  Skriver du själv? Du hittar min bok i menyn på
  http://www.steperz.com
  och
  http://www.facebook.com/ekpj
  Ha en mysig kväll, du kommer att få fler besök av mig

 2. miatankar skriver:

  Spökskrivare för att blogga – då tycker jag inte de fattat vitsen med bloggandet! Eller är det vi andra som inte fattat vitsen med bloggandet? Tja, jag fortsätter att skriva själv, tycker om att skriva och fotografera även om det blir litet sporadiskt ibland.

  • beskrivarblogg skriver:

   Jag har samma tankar som du Mia, vitsen med att blogga är för mig just att det är jag som skriver – för mig blir det nästan lite ”bedrägeri” över spökbloggandet. Sporadiskt blir det för min del också, särskilt i sommar. Kram på dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s