Pengabilder

Har just snabbläst en liten e-bok ”Tänk om pengar faktiskt växer på träd”. Den handlar om begreppet ”pengabilder” – hur du bit för bit själv har skapat din syn på pengar och hur de här tämligen omedvetna uppfattningarna påverkar din relation till pengar.

Boken är skriven av Malin Henriksson Pratt, tidigare bland annat verksam vid Psykosyntesakademin och numera kursledare, föredragshållare med mera.

Pengabilder är ett spännande begrepp – jag är väl medveten om hur mina egna bilder påverkat mitt agerande kring pengar genom livet. När jag växte upp fanns inte mer än precis tillräckligt av pengar, brist på pengar väckte ofta gräl, och det krävdes idogt arbete för att alls ha några pengar. ”Löningen” skulle räcka till mycket i en familj med fyra barn…

En konsekvens för min del var att jag blev ”tvärtom”, slarvig med pengar, tyckte inte att pengar var viktiga, hade jag pengar så gick de åt – inte alltid på sådant som jag själv ville ha. Dessutom var min man ordentlig och försiktig med pengar – det fungerade.

Senare i livet mötte jag den jag kallat ”mannen min” – en man med ärvda pengar och känslor kring pengar, och vana att leva därefter även om han kanske inte riktigt hade råd. Det fick mig att slösa med mina pengar, försöka leva på samma nivå, ha råd med mera än jag hade.

Och någonstans här slirade jag ordentligt och började spela för pengar på internetcasinon. Ville kanske försöka skaffa mera pengar än jag hade. Spela bort pengar borde jag skriva – det som kom in försvann snabbt. Och allt jag ägde försvann med pengarna när jag fastnade i spelberoendet. Relationen dog också när allt uppdagades, åtminstone en av sina dödar.

Idag har jag skulder i stället för pengar. Det absurda är att jag har ständigt fokus på pengar (som jag inte har), inväntar varje pension, inrättar tillvaron efter när de pengarna ska komma in på kontot. Besatt av icke-existerande pengar. Betalar av mina skulder varje månad. Mina pengabilder har spelat en avgörande roll för min ekonomi.

Här blir jag tveksam till bokens budskap – gå någon av författarens kurser så blir det bra med dina pengabilder. Åtminstone sägs de allra flesta förändra sin syn på pengar och därmed sina inkomster. Du får tipset att börja med att affirmera en ny pengabild – till exempel sätta upp denna så att du ständigt ser den – ”Pengar kommer nu lätt och fort till mig utan att jag behöver göra någonting”.

Ungefär här är boken färdigläst, därefter kommer information om ”Dreamality-kursen” som kostar 2 900 kr och som enligt författaren gör att du kan ändra dina pengabilder och därmed din ekonomi.   ”Du har inte råd att inte gå den här kursen” enligt Malin Henriksson Pratt.

Men, tänk om pengar faktiskt växer på träd!?I skogen

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Pengabilder

 1. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Ha ha ha, there is always a catch………

 2. lenaikista skriver:

  Intressant med pengabilder o hur de påverkar oss!

  Mamma hade bestämt sig f a aldrig gräla om pengar, hon visste hur det var.
  Utan att veta kan jag tycka att det gjorde att hon accepterade mer än hon borde.

  Jag växte upp med knappt om pengar, men mamma fixade det. Som vuxen är det naturligt för mig att vara försiktig med pengar. Alltså inget jag lider av, längtar inte efter att ha jättemycket pengar.

  Båda mina män har haft ungefär samma inställning. Annars hade det nog blivit svårt, för den ekonomiska tryggheten är jätteviktig för mig, enligt principen ”mindre pengar ut än in”.

  Sen tror jag inte ett ögonblick på nån snabbfix (kurs eller annan) – men det gör jag ju aldrig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s