Alter ego Agnes

Agnes vaknar igen halv sju. Hon ger upp att försöka somna om och kliver ur sängen. Vedspisen behöver tömmas på askan från igår innan hon tänder. Frukost. Till katten också. Det börjar ljusna, hon kan se att det kommit bra med snö under kvällen och natten, men det är bara sju grader kallt. Fem tända ljus på köksbordet, två i ett av fönstren, plus en liten lykta med ett värmeljus. Hon gillar att ha ljusen brinnande även när det är ljust nog utan dem.

Fragment från nattens drömmar surrar i huvudet. Hon kan inte komma ihåg att hon drömt lika mycket som nu på länge. Är det alla bilderna på sonen, och alla de fotografier som hon och fd sambon gick igenom under nyår, som ”spökar”? Drömmarna lämnar ingen god känsla efter sig, känns bara jobbiga, ledsna. Skönt att hon inte minns dem bättre.

Hon tog sig till affären och biblioteket igår trots ymnigt snöfall och hala krokiga vägar. Därmed kunde hon göra en god potatisgratäng till middag (även om hon glömde köpa grädde). Den räcker även idag, liksom tjälknölen.

Gårdsförvaltaren kör förbi med plogen på traktorn. Annars är det lugnt och stilla på gården, det är ju lördag.

Elva böcker ligger på bordet, en lånebok ”You had me at Hello” av Mhairi McFarlane, sex potentiellt läsbara gratisböcker från biblioteket. ”Tänka, snabbt och långsamt” (av Daniel Kahneman) läser hon lite i då och då, orkar inte sträckläsa just den boken. Den är bra och kräver att hon tänker… Två böcker har hon fått av syrrorna, ”Nordkorea, nio år på flykt från helvetet” av Eunsun Kim och Lotta Lundgrens ”Om jag var din hemmafru” – båda kräver varsitt speciellt läshumör som inte föreligger för ögonblicket. Hon lånade också Elisabeth Gilbert´s ”I nöd och lust”, men tröttnade. Den åkte tillbaka ner i bibliotekskassen. Där hamnar också de andra böckerna när hon väl läst de hon vill läsa.

Först nu ser hon att ”You had me at Hello” är på svenska, utgiven av Massolit. Ny trend, titeln på engelska och boken översatt till svenska? Ingen trend kanske eftersom boken kom 2014.

Orden är sega idag. Vem skrev någonstans att inget ord är så fyllt av längtan som ”ingen” – eller var det ”någon”? Det här typiskt för henne, hon läser något som fångar henne och så glömmer hon bort den exakta ordalydelsen. Ibland kopierar hon och skriver in i ett dokument, alltför sällan dock.

Det här är en lång dag, klockan är bara halv tio.

Agnes har gett sig den på att skriva åtminstone en sida varje dag. Och gjort det. Hur länge disciplinen håller är en annan fråga, idag är det bara den 9 januari. Kaffedags.

Hon skulle behöva en hund kommer hon på när hon tittar bort mot brevlådorna. Där står ett betongfundament, hon vet att det är ett sådant, men det ser ut som en mops på lite långt håll. En mops är kanske inte vad hon skulle välja, även om hon numera tycker att de är söta. Hon har inte råd. Men en hund som får ut henne varje dag, får henne att gå åtminstone någon timme sammanlagt.

En timme har hon nu använt till att först uppdatera ett program, vilket medförde att hon ”tappade bort” Google Chrome som sökprogram och fick Yahoo i stället, med diverse krafs på köpet. Nu åtgärdat, allt är efter omstart tillbaka som tidigare (och det uppdaterade programmet utslängt). Det började med att hon trodde att hon skulle kunna se filmen ”En oväntad vänskap”…

Hon borde kliva i stövlarna och ta in mera ved. Hon kliver i stövlarna och tar in mera ved.

DSC02013

I stället för hund, Minsann.

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s