Söndag, inte måndag

Söndag. Agnes trodde det var måndag och värjde sig mot tanken att behöva klä på sig och gå till brevlådan och posta en bok. Nu kan hon vänta till i morgon, ingen post i brevlådan över natten. Snön kanske tränger in och blöter ner. Det snöar smått och ihärdigt, mulet, blåser lite också. Och vedspisen vill inte riktigt idag, brinner halvdant trots öppen lucka. Tycks ta sig nu.

Får henne att tänka på ett talesätt från barndomen, ”det tar sig sa mordbrännaren”, definitivt inte politiskt korrekt att använda idag. Ingen reagerade på det då. Agnes mamma hade många sådana där ramsor, ”sakta glider sa sotarmurre när han halkade ner från taket” är ett annat ruskigt citat. ”Nog försörjer gud höken” betyder förmodligen att ”det ordnar sig”.

Ordnar sig gör det mesta, på ett eller annat sätt. Ibland till och med som hon vill. Spisen brinner nu till exempel. Det dröjer innan värmen tränger ut i köket. Trots att det bara är ett par grader kallt idag, känns huset fruset. Vinden tar sig in. Hon klär på sig, sonens tjocka jägarstrumpor och långkalsonger under långklänningen, Björnfleece-tröja ovanpå alltihop. Ingen mössa dock, aldrig inomhus och sällan utomhus.

Katten har fått veckans p-piller och blänger på henne.

Agnes har just klarat av SvDs supersvåra soduko (ett ord som hon nog aldrig kommer att lära sig stava). Sudoku? Vad ska hon göra nu? Fylla på ved i spisen! När den äntligen brinner håller hon på att glömma bort att lägga in mera…

Tio dagar in på det nya året börjar även Agnes fundera på att hitta någon sorts målinriktning. Inte lika ambitiöst som några hon sett på Facebook, t ex hundra dagar utan alkohol, men någonting. ”Ge ut sin bok” har hon redan haft och misslyckats med – numera vet hon inte ens vad ”sin bok” är. Spara enligt den där ökande mallen som fanns på Facebook, det lyckades hon inte heller med i fjol. Ta en promenad varje dag gick an så länge hon hade hand om sonens hund. Nu är också hunden död, och hon väljer att stanna inomhus om vädret är det minsta trist. (Samtidigt som hon betonar för fd maken hur viktigt det är att han tar sin promenad varje dag.)

Kanske är det ett mål, detta att skriva åtminstone en sida varje dag – och det har hon gjort hittills. Hon har inte sagt sig något om kvalitet, enbart mängd. Den här sidan räknas också. Just nu bjuds det in till skrivarvecka i New York. Det vore kul och förmodligen lärorikt – kostar 5 500 plus resa och boende, de första dagarna i november. För dyrt för henne.

Hon blir trött bara hon börjar tänka på mål och disciplin och uthållighet och allt annat som hon är tämligen klen på. Hon har t ex en ”må bättre-lista” på datorns skrivbord. Den ser ut så här

Vad behöver jag göra för att må bättre än idag?

Spara pengar så att jag kan åka någonstans

Sluta dricka vin och Dry M´s (pengar och hälsa)

Göra något – om än aldrig så lite – roligt varje dag

Gå ut en stund varje dag

Meditera

Skriva

Be om sällskap när jag vill ha det

Sluta oroa mig för mina vuxna barn

Inte sitta still vid datorn så länge varje dag, ta pauser

Skratta ofta

 

Nog sagt om den listan.

Eller, sparar pengar gör jag till kommande elräkning, sluta drick vin och Dry Martinis vill jag inte, gör något roligt varje dag för jag inte, går ut en stund gör jag om vedhämtningen räknas, mediterar gör jag någon gång, skriver gör jag lite varje dag, ber om sällskap gör jag inte, har faktiskt slutat oroa mig för mina vuxna barn – det värsta har hänt sedan listan skrevs, sitter still vid datorn lite för länge alltför ofta (men är medveten om det), skrattar någon gång – för det mesta åt något fd sambon säger eller gör.

Tror det får räcka med måltankar för en stund.

2014-03-29 17.59.13

Fast just nu har jag inte någon Dry Martini. Det får bli vitt vin till middagen i stället.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Söndag, inte måndag

  1. livsglimtar skriver:

    Jag känner snabbt att jag trivs med Agnes tankar och en vardagslunk som liknar min egen, blir inspirerad att skriva något liknande, men vet att jag just nu inte är så allert varken på att läsa wp eller skriva, kommentera. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s