Känslan av att närma sig slutet

Julian Barnes´ ”The Sense of an Ending” – läser om och fängslas igen, riktigt av vad vet jag inte. Tony reflekterar över sitt liv, när han får ett totalt oväntat arv och inte får den dagbok som skulle följt med. När han börjar nysta upp historien får han anledning att omvärdera sina minnen och det liv han levt – och boken slutar med orden (citerade ur minnet): ”there is unrest, considerable unrest”.

Summan av hans liv.

Känslan av ”unrest” var med mig förra gången jag läste boken, den är med mig nu från början – men inte förrän i sista meningen ser jag det han skrev där. Minns det inte från tidigare. Minns bara känslan i mig då, och nu. Summan av mitt eget liv, mina egna val och handlingar, och den jämförelsevis korta framtid jag nu har. Allt det jag är och var ger mig inte mycket glädje. Tony kom fram till att han nog varit ”average” – kanske är de allra flesta av oss det om vi tittar tillräckligt öppet på det egna förflutna. Ungdomens drömmar om att vara unik och särskild, göra avtryck, sätta spår ”bidde en tumme”. Inte mycket mer än så.

Spelar det någon roll? Jag tror att det gör det, för resten av livet.

Nu kommer Minsann hem igen, efter dagens strövtåg längre bort över ängarna. Tvätten torkar, jag sitter under parasollet och njuter av sommarvärmen i skuggan. En kungsängslilja, den enda som återkommer varje år, har kommit upp halvvägs till tvättlinorna. Jag hade lust att klappa den i förmiddags, men nöjde mig med att le åt den.

Läs Julian Barnes.2013-05-15 11.19.54

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Känslan av att närma sig slutet

 1. livsglimtar skriver:

  När jag väl slinker in till dig så suckar jag av lättnad, orden och tankarna runt dem tilltalar mig så mycket, tempot sitter som ett smäck. Att du sen vill klappa min favoritblomma som jag snart ska gräva upp ur mammas fd trädgård och ta med till trädgården på landet, det ger mig en känsla av samhörighet med dig. Jag vill också klappa den blomman eller alltid känna att den minner om min mamma och hennes slit i trädgården.
  Alla dina tankar om det dagliga varat, görandet känner jag mig så hemma i och njuter av att du skriver så mycket om just det lilla som för mig är det stora.

  Såg också att den dag som berör din själ med sorg och saknad har kommit och gått, men så lätt blir man inte av med den sorgens längtan, inte som från en dag till nästa. Den längtan sitter djupt och kommer följa dig hela detta liv.
  Nu ska jag krypa ner i nybäddad säng och ropa på Nalle Phu höll jag på att skriva, han lär väl inte ha något sömnpulver att strö över min trötta skalle?
  Jag får nog somna in bäst det går, kommer inte på vad han heter … Inte St Per … En mindre härdsmälta har slagit till i den sena natten, jag ger upp. Så fort jag har släkt lampan kommer jag komma ihåg vad han heter hahaha! Så Gnatt o Suss Gott Raring!

  • beskrivarblogg skriver:

   Tack min vän – hoppas John Blund hittade till dig i natt! Dina ord gör mig glad och varm i hjärtat, igår var en tung dag, idag är redan lättare – min ensamma kungsängslilja står i fjolårsgräset och man får titta noga för att se den, men jag vet att den är där. Hoppas du får en fin helg, med lagom mycket bestyr med allt du har att stå i – kramar i mängd och tack än en gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s