Click-bait

Nytändning, vad är det? Mitt sista nummer av tidningen Skriva har just det ordet i stora bokstäver på omslaget. Jag hade ingen lust att fortsätta prenumerera på tidningen, den kunde också behöva en nytändning. Tycker mig ha läst alltihop tidigare – men så är det kanske med den sortens tidningar. Nyss lade jag ut årgång 2015 (6 nr) på Bokbörsen. Om någon är intresserad har jag även de två första för 2016 att sälja…

Jodå, jag tror mig förstå vad ordet innebär. Att fyllas av glöd igen, lust t ex att skriva, fingrar som kliar av förväntan på alla de ord som ska komma ner på skärmen. All den fantasi som ska berättas, gestaltas, beskrivas så att läsaren både känner lukt och smak och får använda hjärnan en aning för att också förstå. Skrivande behöver nytändning, relationer, kärlek och vänskap likaså. Jag känner mig tämligen sval för närvarande.

Orkar just inte uppröras över hövan (varifrån kommer det konstiga uttrycket?) över allt som idisslas på Facebook. Glimtvis möter jag en annan människa, ibland upprörs också jag över byråkratiskt regelföljande eller dess motsats. Ordet ”drev” används flitigt och avser massmediala skriverier och tvetydiga rubriker – jag gillar inte den användningen av ordet och inte de spekulationer och skvaller kring diverse mer eller mindre offentliga skandaler som jag ser på Facebook. Många tycks kallade att säga sig veta, utan att vare sig berätta vad de vet eller om vem, så varför yttra sig alls? En annan sorts ”selfies”?

Det här skrivandet är naturligtvis detsamma, men jag skvallrar åtminstone mest om mig själv. Och det får jag, bara jag, göra. Ingen annan behöver ens läsa eller kommentera, även om jag förstås tycker det är fint att få en gilla-tryckning eller några ord på vägen. Har just lärt mig ett nytt begrepp via en av de riktiga vänner jag har på FB – ”gilla-bete” eller ”click-bait” – du skriver något för att få så många gillanden som möjligt, oavsett vad det skrivna (eller bilden) handlar om, oavsett om det är sant eller inte. Är det tillräckligt spektakulärt kanske du till och med hamnar i någon av kvällstidningarna.

IMG_0405

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s