En rostig gammal hästsko

En rostig gammal hästsko låg nedanför min tvättlina mellan träden. Nu ligger den på stubben där borta, kanske för den tur med sig. Och när jag gick igenom gamla papper av diverse karaktär hittade jag en tipslapp som du lämnat in för ett år sedan. Har ingen aning om huruvida du vann något, kanske lämnar jag in den igen nästa vecka. Jag känner mig tacksam idag, den snälla gårdsförvaltaren har tagit hand om fåtöljen som var för tung för mig att få iväg, och någon av killarna har börjat klippa gräset utanför ”mitt” hus. Tvätten har torkat i sol och vind. Du fanns en gång, länge, av och an.

Tror att jag kanske börjar få lite perspektiv på din död, och Minsanns försvinnande. Liv är liv, död är död, och en del av livet. Om människa eller katt eller hund eller häst, för mig är det detsamma. Det är tungt när de döda blir många under relativt kort tid, när de alla varit mycket älskade, och alla är saknade. Tomt.

Jag välsignar min förmåga att läsa. Idag Siri Hustvedts ”Sommaren utan män”, som jag fick av min syster och nu har lagt ut till försäljning. En bra bok av en bra författare. I min brevlåda låg igår dels Bodil Malmstens ”Så gör jag” som varit utlånad till en vän, och Julian Barnes´ ”Livslägen”, inköpt på Bokbörsen. De två sistnämnda är böcker jag vill äga, köper annars mycket sällan böcker numera.

Minsann är fortfarande borta, vår granne på landet skulle ha ringt mig om hon (katten) kommit hem. Jag får småningom vänja mig vid att inte få ha henne hos mig längre.

Det får nog vara nog nu.

Vill inte mera sorg och saknad, vill inte känna mig totalt ensam – jag är ju inte det. Bara inuti. Och jag vet att jag inte kan göra mer än hänga med varje dag, och ta det som kommer. Om det så är sorg och tårar, irritation eller ilska över att du faktiskt hade mage att gå och dö från mig. Och att katten inte hade vett att hålla sig nära huset och komma igen när hunden åkt hem till sitt. Läste någonstans hur det tydligen är både mänskligt och ingår i djurs beteende att hålla sig avvaktande inför sorg och död, ignorera änkor till exempel. Nu är jag ingen änka, kommer aldrig att bli någon heller. Och känner mig nog inte ignorerad heller – men den här insikten/kunskapen eller vad den nu ska kallas gör det aningen lättare att acceptera det tidigare obegripliga beteendet av en numera fd Facebook-vän.

2014-07-22 08.43.44

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En rostig gammal hästsko

 1. bergalott skriver:

  Hihihiii.. satt precis och skrev på ditt förra inlägg. Du låter piggare nu. Bra!

  Men att katter (djur) skulle dra sig undan någon i sorg, låter som galimatias för mig, men att människor gör det, det vet jag är sant efter egen erfarenhet. Jösses ja, de höll sig långt borta, men det gör detsamma idag. Allt var för så länge sedan. Nu är nu och jag är glad om du kan bli lite arg, ja rent av känna riktig ilska över vad som hänt. Det läker!
  Kram igen 🙂

  • beskrivarblogg skriver:

   Oj, vilken blixtupplevelse – glad jag slapp den! Tack för att du finns och för att du läser och pratar med mig – vet inte riktigt var jag är, men jag är i alla fall. Kramar till dig och till Lennart och Bamse!

 2. Hon kommer tillbaka.
  – Katter vill gärna trösta, är min erfarenhet. Så det är inte sorgen hon sprungit ifrån. Var den du är. Glad, arg eller ledsen.

 3. beskrivarblogg skriver:

  Katter vill trösta – det vet jag också, Minsann kommer om hon kan och jag är som jag är -kram till dig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s