Varvet runt

När jag sitter så här, med solen in genom fönstret bakom mig mot datorskärmen. Då ser jag mina rynkor, jag ser någon med hår i oordning och skrynkligare än jag någonsin väljer att se mig i spegeln. Har alltid högljutt hävdat att Viveka Lindfors, kanske lika gammal som jag och möjligen lika rynkig – att hon var vacker. Hon var det. Jag är bara gammal. Känner mig dessutom uråldrig, utan det där visa som lär komma med ålder.

Dessutom är jag tveksam till vem det är jag ser. Jag? Vem är jag – känner inte igen mig, har nog inte gjort det på länge om någonsin. Kanske har jag ytterligare några år på mig att ta reda på vem jag är. Det känns inte alltför hoppfullt, jag har inte lyckats med det hittills under många flera år än de jag har kvar. Glimtvis har jag sett mig, ett ögonblick här och där har jag visat mig också för andra. För dig. Inte så många fler. Och nu har jag tappat bort mig. Och katten.

Jag är fysiskt här, var katten är vet ingen. Att min kropp sitter i stolen och mina fingrar skriver, ögonen fortfarande ser det de ser, hushållsminnena lagar mat, tvättar och städar. Det är något väldigt annat än att jag lever, jag som tjatar om att ”en dag ska vi alla dö, alla andra dagar ska vi leva”. Undrar hur P O Enquist lever idag, gör han? Tror mig veta att jag hittade det där citatet hos honom, men har aldrig återfunnit det… Hur får jag mig levande igen? Jag strör goda råd omkring mig, ”ett ögonblick i sänder”, ”andas”, ”var där du är” etcetera. Inte hjälper det, varken mig eller någon annan.

Ibland får jag mig att tro att jag skulle leva, leva lite mera, leva aningen gladare, leva så det känns någon annanstans. En inbillning som så många i livet. Jag är ju med mig där också, jag blir inte gladare av spansk sol och turister än jag gör mig här hemma. Eller var jag nu befinner mig, här i landet. Just nu trakasserar jag fd maken, som är oföränderligt snäll och tålig. Jag irriterar mig på att han inte hör, att jag inte heller hör gör inte saken bättre. Han blir lite upprörd över att jag ”alltid skriker” någon gång, och så fortsätter vi i våra gamla spår. Vi skapade dem med början för drygt femtio år sedan, de sitter fortfarande i. Ändå samexisterar vi, ändå bistår vi varandra med någonting också idag. Jag plockar några hallon utanför huset, han får hälften. Jag lagar mat, han diskar.

På ett ganska obekvämt sätt känns det som om jag gått ”varvet runt”. För drygt femtio år sedan byggde vi det här huset, nu är jag tillbaka här. För ännu flera år sedan arbetade jag på bokförlag, nu läser jag korrektur och språkgranskar åt författare. Då hade jag lust att leva, då trodde jag att livet låg framför mig och att det skulle bli bättre än det som var då. Nu har jag fortfarande liv framför mig, men hoppet är klenare, nöjer sig just för ögonblicket med att tro att det inte ska bli sämre än det är. Just nu.

 

viveca

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Varvet runt

 1. Stor kompiskram och energi och sol och ny söt kattunge till min vän Margareta, önskar Jack! I väntan på Minsann hoppas jag att du hittar en Miniminsann.

  • beskrivarblogg skriver:

   Dito kompiskram till dig med allt det andra (utom katt, antar att det inte ryms i din tillvaro) – hoppas du har det bra! Jag tycker om att du hör av dig emellanåt, vill gärna veta att du åtminstone lever…

 2. lenaikista skriver:

  Det tar väl drygt ett liv att lära känna sig själv, verkar det som…
  Citatet ska vara Enquists.
  https://livet.se/ord/k%C3%A4lla/Per_Olov_Enquist
  Jag har det t o m på ett hänge.
  Varma hälsningar

 3. Anders skriver:

  Du kommer leva länge! Jag känner igen dig direkt. Du lever och levererar. Vi tror på dej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s