Glädjeämnen

Ord, kom till mig, berätta för mig allt jag har att glädjas över. Påminn mig om att jag har en fd make som är min gode vän, att jag har söner med familjer, barnbarn, systrar, en bästa vän som finns för mig hur tungt hennes eget liv än är. Andra vänner. Räkna upp alla och allt, om och om igen för jag glömmer så fort. Jag tar väl hand om min o-glädje. Den glömmer jag inte, den talar jag med mig om varje dag, framför allt om nätterna och tidiga morgnar.

Hur skulle en sådan här påminnelselista se ut?

 1. Jag börjar med dagens dopp i sjön här på landet, jag gick dit och jag badade även om jag före badet hade väldigt liten lust; här finns en viktig ledtråd, det går inte att vänta på ”lusten” – gör det ändå, vad det nu är. Kanske blir du (byter till du här, lättare att skriva) glad, o-glad är du ju ändå så det spelar ingen roll om det inte fungerar.
 2. Gå ut, var ute, promenera längre än du tror att du orkar – du orkar. Och du har inte så bråttom som man kan tro när man ser dig, gå långsammare.
 3. Gläds åt att ditt minne fortfarande fungerar, även om det du letar efter ibland låter vänta på sig. I förmiddags kom du ju till exempel på efternamnet på en kvinnlig arbetskamrat för länge sedan – i natt hade du ingen aning, hur du än försökte. Lita på att det kommer, ha inte bråttom – igen…
 4. Överraska dig själv, ingen annan (nåja, inte många) gör det – åtminstone en gång i veckan: gå på bio fast du tycker det är slöseri med tid och pengar och kräver resa någonstans, köp en glass nästa gång du passerar glasskiosken vid ån i Norrtälje, sätt dig på biblioteket där och skriv något som du både börjar och slutför, tänk snälla tankar nästa gång du får lust att fräsa åt en seg bilförare som kör femtio där det är sjuttio på Värmdö-vägen.
 5. Testa att le i stället för att skrynkla ihop ögonbrynen, andas, och försök igen. Låt dig inte irriteras så ofta.
 6. Se till att komma iväg på den loppis du alltför ofta pratar om.

Här tog det för ögonblicket slut, kommer säkert på flera glädjor (vad heter glädje i pluralis?) om jag jobbar på det.

2013-11-27 14.26.44

Den här är också en glädje, framför allt när det är lite kallare utomhus…

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Glädjeämnen

 1. Glädjor. Där har vi det. Tack!

 2. lenaikista skriver:

  Ska spara din lista till såna dagar. Tack!

 3. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Glädjar säger jag, som en pojke pojkar… Ha ha ha, kul att skapa nytt! Härlig text idag syrran! Kram, kramar
  B/.

 4. bergalott skriver:

  Det andas frisk luft mellan raderna. Nu skymtar både glädje och lite optimism. Ja, rent av lite Djäflar anamma 😉 Kan det vara det livgivande doppet i sjön?
  Jag har inte badat en enda gång ännu, och troligen blir det inget av med det heller. Men… sommaren är inte slut.
  Just nu i dagarna plockar jag hallon som en tok. Det tar ju aldrig slut. Att samla i ladorna ligger alldeles under skinnet, tydligen, fast jag varit balkongodlare i hart när 40 år nu. (kan man skriva ”hart” och vad kommer det ordet ifrån?)
  Kram goa Margareta

  • beskrivarblogg skriver:

   Hej du min nygifta hallonplockande vän – hart är ett bra ord, men jag har ingen aning om varifrån det kommer och hade nästan – hart när – glömt bort det. Dräflar anamma vet jag inte, men det var skönt att bada. Varför skulle inte du? Ni har ju en badsjö om du åker mot Sala… Kram på dig och tack för att du tar dig tid att läsa/Margareta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s