Böcker, böcker

Här igen. Försöker undvika att se på teven, lyckas så där. Just nu framhävs (tror jag) Batman antologins (trilogins?) fördelar av en sminkad man med konstig frisyr, omgiven av leende kvinnor. Bromé är den enda jag känner igen, hör inte någonting av det som sägs, kanske är det både klokt och viktigt.

Jag sitter bra i fåtöljen, vi har ätit räkor, på rostat bröd med hårdkokt ägg och majonnäs, knappast nyttigt, men gott. Har ett glas vin bredvid mig. Glenmark (tror jag, lite gråare, numera försedd med litet hakskägg och mustasch) sjunger någonting som jag också slipper höra.

Vad ska jag läsa innan jag somnar i kväll? Här finns också mängder av böcker, börjar begripa att det är så överallt där jag funnits (och hos min yngste son, han har nog flera böcker än jag). Böcker var viktiga när jag växte upp, biblioteket upptäckte jag tidigt, men minns inte vem som lärde mig. Kanske farbror Alfred Göransson som var inneboende hos mormor och morfar någon gång. Han gav mig Sally Salminens ”Katrina” i present, åtminstone är det så jag minns det nu. Kanske hittade jag till biblioteket på egen hand? Jag behövde ha en fristad, ett ställe där jag fick vara i fred. Och om jag inte var där så gav mig böckerna den flykt jag sökte. Det gör de fortfarande.

Ännu vet jag inte vilken bok jag väljer för kvällen. Jag brukar vilja läsa kanske bara fem-tio minuter, men en liten stund. Kanske Gerda Antti ”Bara lite roligt”, den var det nog längesedan jag läste. Inte tillräckligt länge insåg jag när jag kollade. Ewertz Arnessons ”Gjallarhornet” vet jag mig aldrig ha läst – den tål kanske en lite närmare granskning. Första kapitlet handlar om lådingsblotet hos Sven etterkvesa. Inte för att jag ännu förstår vad etterkvesa kan betyda, men det kanske ger sig. Vet ju inte heller vad lådingsblot är…

I Pakistan har återigen många dött i en moskéattack. Och i Syrien dröjer nödhjälpen. EU-toppmötet i Bratislava har just avslutats, lär nog inte göra någon skillnad för tillståndet i världen. Teves korrespondent står där och pratar med händerna, viftar och ser inlevelsefull ut, glad att jag inte hör vad hon säger. Blir misstänksam bara någon viftar som hon med nävarna för att understryka klokskapen i uttalandena. Som om alla utom hon vore klent förstående.

Det här med att inte kunna undvika att slänga ett getöga på teven gillar jag inte. Och varför pratar man om ”getöga”? Just nu åker en man in i en datorm….apparat för röntgen, och i nästa sekvens står en minister (Damberg, närings- och innovationsminister säger skylten) och viftar med händerna han med. Och visar storbilder med kurvor hit och dit. Karolinska har åtgärdspaket på gång efter skandalerna med den italienske charmören och lögnaren som bidragit till åtminstone ett par människors död. En stor skylt visar ”Patienten först” och det pratas hit och pratas dit. Åter är jag glad att jag inte hör. Assange är fortsatt häktad. Och Birgitta Ohlsson lär uttala sig om framtiden i det parti som heter Liberalerna… Hon har en illgrön ful klänning på sig när hon intervjuas i God morgon. Eller Rapport, begriper inte vilket. Maggan Gustafsson i Vallåkra (?) har ångrat sig, är inte längre flyktingmotståndare. Lät det som, när jag inte hörde, enbart såg. Respekt för den som kan ändra sig till det som kanske är klokare än tidigare ståndpunkt.

Nu orkar jag inte med mera teve, inte ens om den är tyst som denna. Nog.

2015-01-08-12-09-25

Här är några lästa böcker, som jag återkommer till.

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Böcker, böcker

 1. MarveW skriver:

  Jag har också struntat i tv:n och ligger på soffan och läseri stället. Mycket av kopplande och även inspirerande. Trevlig helg!

 2. beskrivarblogg skriver:

  Trevlig helg till dig också!

 3. lenaikista skriver:

  Skönt att nån mer irriterar sig på alla dessa viftande händer (särskilt kvinnor, tror jag. Tyvärr.)
  Kan det vara åldern (min, alltså)?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s