Det som fattas är större än det som fanns

Hundpromenad, nu dusch för min del. Men först en mugg kaffe, mitt te drack jag till frukost i morse. Att bo nära Tanto som Louie gör är härligt, det finns många olika vägar att upptäcka, många mer och mindre jobbiga backar att ta sig uppför, många roliga hundar att möta. Andra med förvisso, men jag har sluppit lindrigt undan. Knäna sviktar lite efter allt gående, men det går över. Och utan hörapparaterna är oväsendet från trafik och arbetsmaskiner uthärdligt.

Läser om Livslägen av Julian Barnes. Varje gång påminns jag om hans förmåga att formulera sin saknad så att jag känner och känner igen. Någonstans skriver han om hur det som försvann är så mycket större än det som var – förlåt om orden är klumpigt återgivna. Så känns saknaden efter dig, den är så mycket större än det vi hade utan att förstå hur stort det var. Eller så.

Någon annanstans, inte i den här boken, fanns en mening om att nu vara änka. Officiellt sörjande. Officiellt kvarlämnad. Det fick mig att tänka på mig. Jag är inte änka, eftersom vi inte var gifta. Inte en officiellt berättigad sörjande alltså. Vi levde tillsammans länge, längre än många vet. Jag berättigar mig min sorg, vet ingenting om hur det kan kännas att vara änka.  Dina barn tog hand om alla arrangemang kring din död, har väl tömt ditt hem, har gravsatt dig i dina fd svärföräldrars grav. Där fanns inte ens en antydan om att du också, rättelse, din aska också, var nergrävd där. Jag har varit där en gång, det räcker. Mitt samtal med dig fortsätter i mig.

Det plågar mig understundom att jag tillåter din familj att osynliggöra mig. Jag har ramat in bilden som skickades även till mig som tackkort efter din begravning. Ett formellt artigt väluppfostrat tack för vad då? Ibland känns det som om vi aldrig fanns, varken du, eller jag, eller vi. Det av mig som fortfarande fanns i ditt hem fick stanna där tills det röjdes bort. Du kom aldrig dit igen, inte jag heller. Det som finns av dig hemma hos mig finns där – ditt ”klädstreck” av eneträ över vedspisen, den vackra gamla korg jag fått av dig, några krokar du täljt, trappborsten. Små omsorgsfulla minnen. Samtidigt så tomt.

2015-01-15 13.36.54

Dina tändstickor, uppeldade och bevarade.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det som fattas är större än det som fanns

 1. bergalott skriver:

  Nu skrev du så känslosamt att gråten vill komma. Inte ofta det händer nu för tiden. Men någonstans i texten fick mig att backa många år tillbaka.

  Åter till dig.
  Du travar i Tanto med hund och är mitt i livet – men ändå inte. Inkognito.Du är inte ”någon” för de som borde uppskatta dig och som borde se dig och ditt värde som människa. Du gjorde även gott till den familjen. Det måste du ha gjort, för mannen din älskade dig. Det måste han ha gjort. För ingen annan stans lade han ner den energin. Bara hos dig.

  Trösten till dig angående okänsliga människor är väl bara det ständigt återkommande. Rädslor och dumhet.

  Kram

  • beskrivarblogg skriver:

   kram min vän – trots att jag lockar fram tårar från längesedan… Jag försöker få mig att låta bli att vara besviken på människor jag egentligen aldrig väntat mig något annat av, men ibland rinner det över. Nog av. Nu är jag hemma hos mig och vänder, far till fd maken igen och ut på ”landet”, Vimsan behöver få vara ute några dagar. Har burit in ved så jag har nästa gång jag kommer hit. Hoppas ni har det gott, hälsa L.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s