Öronpinnar i havet?

Hon minns att hon någon gång i natt låg och funderade över öronpinnar, topz, med pinnar av plast. Nu ska några butiker sluta sälja sådana på grund av all plast i haven (om hon förstått det hela rätt). Vem sjutton slänger all plast i haven? Och alla öronpinnar? Agnes slänger sina i den vanliga soppåsen, sorterar hjälpligt övrig plast, men inte pinnarna.

Att plast inte någonsin tycks förstöras helt tror hon sig ha begripit, och det är klart även för henne att det finns plast överallt. Hon har plastpåsar i frysen, som sopbehållare, tvål och diskmedel är förpackat i plastflaskor, livsmedel av alla de slag likaså. Tandkräm och body lotion, ansiktskrämer. Schampo och balsam, tvättmedel. En del hushållsredskap är av plast. Plasthinkar. Hårborstar, kammar, hårspännen. Datorer är plastiga, liksom många andra ”maskiner” som finns hemma hos de flesta.

Men hur hamnar så mycket i havet?

Och gör det någon skillnad för miljön att några butikskedjor nu får goodwill av att inte sälja topz med plastpinne längre? Är det ”alla bäcker små”?

Agnes vet faktiskt inte. Egentligen är hon väldigt okunnig när det gäller miljö och miljöförstöring. Hon bara håller med om att vi måste vara rädda om jorden, och inte hugga ner regnskogen. Är lite allmänt välvillig till alla som vet mera och ibland till och med gör något konkret för att värna miljön, inte bara i närområdet, utan i hela världen. Ändå smälter Arktis, men det beror väl inte på öronpinnarna?

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Öronpinnar i havet?

 1. bergalott skriver:

  Nä, precis! Det beror inte på öronpinnarna, men väl gör dessa pinnar sitt segertåg in i somligas hjärnor för att hjärnorna som ännu inte förstått, ska börja fundera lite. Lite klia mellan öronen iaf 😉
  Jag för mitt vidkommande har inte heller reflekterat så mycket, men en sak kom jag på och det var att i gamla amerikanska filmer, så kunde en och annan hjälte eller bov rädda sig med att hoppa från någon hög bro rakt ner i en öppen flytande sopcontainer (eller vad det heter) och rädda sig. De där jädrans sopfrakterna är ju på väg rakt ut i havet för att dumpas där. Har aldrig haft en tanka på det.
  Det är vad jag kan förstå likadant än i dag. Någon får rätta mig om jag har fel.
  Inte kommer de enorma plastbergen från Sverige. Strömmarna tar dem inte med sig till Stilla Oceanen. Så för att komma åt plastbovarna så ska det väl bara vara att följa strömmarna i motsatt riktning, eller? Fan vet.

  Sen törs jag inte tänka på vad de stora städerna utefter bl.a. Polens kust gör för att rena sin skit innan det släpps rakt ut i Östersjön. Reningsverken där är inte efter hur vi vill ha dem. Men EU säger NADA om sånt. Viktigare med snus och jordgubbsstorlekar.
  Så länge det finns svenska bönder att skylla på, så är det ingen här hemma som tittar sig omkring – bara liiiite utanför våra egna gränser.

  Jag tänker aldrig bli en miljömupp som nagelfar varenda liten skitsak. Sunt förnuft räcker ganska långt. För svenska båtägare har visst fått dispens på att få fortsätta släppa sin skit ut i havet. Precis som det är. Så varför bry sig egentligen. Vi har gjort vårt och hinner inte skräpa ner så förskräckligt mycket mer.

  Puss 😀

  • beskrivarblogg skriver:

   Du har rätt i att vi inte hinner skräpa ner så förskräckligt mycket mer, vi har skräpat färdigt mera snart än de yngre! Kram på dig som orkar läsa och kommentera, delar dina uppfattningar om EU och jordgubbar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s