Förment mild

Vad skulle få den förment milda Agnes att rasa, att slåss mot elementen, att vråla – så att någon mer än hon själv hörde eller såg? Vad?

När deras son dog stod hon där på kanten, hon vickade, skrek i ensamhet, men kom igen – och kunde genomföra begravningen. Kunde till och med tala om sonen, även om hon i efterhand inte är klar över om någon hörde vad hon sade. Orden var hennes. Hon höll ihop också efteråt, genom bouppteckning och allt vad därtill hörde. Hon kunde stötta hans far, trösta och låta bli att söka eller få tröst själv. Bara hos mannen sin kunde hon gå sönder. Nu är också han borta, hon håller ihop. Mild är hon inte, förbannad är hon på hans familjs sätt att ignorera henne, arg på honom som tog sig friheten att dö, bokstavligt tog sin frihet. Hon är kvar med sig.

Ordet mild satte myror i huvudet på Agnes. Vad fan betyder det för henne, vad det betyder för vännen som skrev det är hennes sak. Det är något med mildhet som Agnes inte gillar. Hon vill inte vara mild. Det låter förstående, förlåtande, hon ser en liten gumma som nickar och knäpper händerna över förklädet – som i en saga. Livet behöver inte de milda, eller gör det det? Vilket syfte har mildheten, vad vill den milda få i gengäld? Något är det säkert.

I Agnes sammanhang har det kanske alltid handlat om attack eller försvar, kanske mildheten syftar till att avväpna attacken? Man kan väl inte slå på den som redan ligger? Jävlar Cathy, vad du fick igång Agnes! Och hon är glad att hon bor ensam i ett hus där bara katten hör henne. Snart kvicknar kaprifolen till…

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s