Eget val eller inte

Efter ett inlägg där jag förväntade mig en kraftig motreaktion, på Facebook – så fick jag en hätsk och faktiskt hatfylld drapa och tack och lov avvänning. Kvinnan i fråga och jag har krockat tidigare, då beträffande hennes vänskap med SD-anhängare. Nu gick det som det skulle ha gjort för något eller möjligen några år sedan, vänskapen är avslutad.

Jag tror att jag försöker förklara för mig själv vad som hände. Hen hade skrivit något på FB, jag reagerade med ryggmärgen – uppfattade det hela som ett sätt att dra fördel av en kändis självvalda död. Vad fördelen skulle bestått i vet jag inte, men det kändes dåligt, i hela mig. Jag försökte säga att valet var den personens eget ansvar, det var hans liv och hans död. Fick veta att så var det inte, ”vi” borde ha kunnat göra något för att förhindra det som skedde, eller åtminstone ställt oss frågan…

Dessutom fick jag – och alla den här personens vänner – veta vilken usel människa jag är, vilken fullkomligt okunnig kvinna när det gäller självmord. Hen är expert, hen kan. Jag kan bara hålla med, jag har tack och lov inga egna erfarenheter av självmord bland nära vänner eller släkt. Det är jag tacksam för. Och jag slapp läsa alla kommentarer eftersom jag var avvännad. Fortfarande menar jag ändå att den som bestämmer sig, i den svartaste av förtvivlan, för att ta sitt liv – har rätt att göra det. I det aktuella fallet handlade det om en äldre man – och för mig är det så att hans liv var hans, liksom hans död.

En ung människa kan förhoppningsvis påverkas och förhindras att ta sitt liv. Vi behöver prata med varandra om detta. Jag tänker på ensamkommande ungdomar som tar sina liv när de väl kommit hit. Där kan vi alla och framför allt politiker och lagstiftning göra något för att förhindra tragedier.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s