Sorg och sorg och sorg

Sorg, certifierade sorgterapeuter, sorggrupper. Kanske bra, för några. För andra. Bästa vännen har haft stöd i sin sorggrupp. Själv kan hon inte tänka sig att tro att andra sörjande människor ska kunna hjälpa henne, eller att någon som har utbildats i sorg (!) ska kunna det… Eftersom hon inte prövat, vet hon inte. Hon läser, till exempel Julian Barnes, eller Didion. Det hjälper lite. Hon skriver, det hjälper mera. Ingenting räcker hela vägen. Faktum kvarstår.

Hennes älskade är död. Oavsett hur hon hanterar sin sorg. Hennes son är också död. Dito. Ingenting förändrar det. Det enda som med tiden kanske ändras är hennes sätt att förhålla sig till sorgen och saknaden.  Det är bara hon själv som kan göra någonting åt det.

En del av sorgen är så småningom självmedlidande. Sorg över det hon förlorat, det som inte blev mera än det blev, för henne. Den som är död har ingen talan längre, det är bara hon som fortfarande kan yttra sig. När det handlar om sonen är det naturligtvis flera som har rätt att ha sin sorg. När det handlar om mannen hennes bryr hon sig lika lite om övriga sörjande som de om henne. Hon har sina minnen av honom och deras liv, ingen annan har dem.

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sorg och sorg och sorg

  1. bergalott skriver:

    Så sant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s