Att se och måla

Agnes sitter i fåtöljen i fd makens sommarhus. De har bytt till sommardäck på bilen, handlat och forslat ut mat plus diverse plus yngste sonen och katten och sig själva. Skottkärran är bra att ha uppför backen till huset. Sonen också, han fick dra tunga lass. Nu har alla (utom katten) ätit lammfrikadeller med ris och currysås. Gott. Agnes känner sig förtjänt av ett glas vitt vin.

Hon ser hur de gamla påskliljorna vid berget återkommer år efter år, en enda liten krokus också i gräset utanför hennes fönster. På väggarna inne i huset sitter alla hennes ”tavlor” från det året när hon såg och målade, tror det var 1989. Nästan trettio år sedan. Allt är numera så väldigt länge sedan.

Hon ville ta bort tavlorna, men fd maken vill ha dem kvar. De får stanna. Det mesta här har hon varit med om att skapa – huset, duken på bordet där borta har hon fållat, golvet har hon slipat och lackat. Böckerna har hon sorterat och ställt in i hyllorna, öppna spisen är det bara hon som gör ren från sot. Det är bara hon som eldar i den också nu, övrig värme kommer från luftvärmepumpen. När hon bodde ensam här för drygt femton år sedan, i samband med skilsmässan, höll hon värmen med den spisen.

I morse, när hon väl somnat efter en i stort sett sömnlös svettig natt, drömde hon om mannen sin, han som nu är död. Han var väldigt levande, glad och nöjd, men båda visste samtidigt att det snart skulle vara slut. Som väl var fick han ändå träffa och prata med sin morbror Åke innan hon vaknade (och han kanske dog även i drömmen). Klockan var då halv sju, hon gick upp och duschade och tvättade håret. Sedan packade hon bilen, sonen kom och de åkte. Vackra trogna Rösti är inte heller med oss längre, saknar honom också.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s