Fotografiminnen och andra minnen

Under natten har det regnat igen. Det är fortfarande mulet, men just ingen vind. Börjar nog bli dags för Agnes att klättra ner bakom toan, öppna luckan och få ut det som samlats där. Det som borde vara mull, eftersom det heter mulltoa, men sällan är det… Tur att de har det gamla lilla potatislandet att gräva ner alltihop i. Det behöver göras innan de lämnar huset för säsongen. Än har hon några veckor på sig.

Igår rensade Agnes svart trumpetsvamp, det syns under hennes naglar idag. Kallare ute, bara tolv grader – det är definitivt höst. Agnes kan ta hem shorts och linnen, de lär inte behövas mera i år.

Hon konstaterar att en likadan lampa som den hon köpte för 50 kronor på loppis har auktionerats ut för 2 200 kronor. Den heter Plafo och är dansk design. Hon är nöjd med sitt köp och glad att hon kände igen lampan.

Tio minuter i tio – dags för kaffe. Fd maken läser Jula-katalog och letar efter lämplig pirra för att förflytta sonens bokkartonger hem till sonen. Men så länge hissen i fd makens hus inte är igång lär ingen bry sig om att försöka flytta kartongerna.

Nu har Agnes gjort mintgelé, färgad med grön karamellfärg. Myntan är hemodlad. Äpplena fick hon av en äldre kvinna som fick skjuts hem häromdagen, hon berättade att hon går till busshållplatsen, åker buss, handlar och åker hemåt, för att mödosamt gå sista kilometern. Onekligen lättare med bil. Hon blev glad och Agnes blev glad. Och idag blev äpplena gelé till framtida lammrätter. Äppelpajen blir efterrätt efter dagens middag, vaniljsås till.

Det regnar från och till idag. Tyvärr befrämjas inte Agnes skrivlust. Hon bara gör annat, men också det börjar sina, vad ska hon då hitta på? Läsa, någon av sonens fantasyböcker kanske, ibland är de läsbara, ibland inte. Hon har just avslutat Stephenie Meyer´s ”Om jag kunde drömma ”– kärlek mellan ung kvinna och uråldrig (men ung och vacker) vampyr. Riktigt välskriven och bra översatt. Har inte trott att jag någonsin skulle vilja läsa om vampyrer, men nu är det gjort.

Datorn markerar ordet ”befrämjas” – det är förmodligen alltför ålderdomligt för att rymmas i Word´s ordminne. I stället för fantasy läser Agnes ett avsnitt ur en kommande roman om ”Gerd” av en av hemliga gruppen Gästisförfattares medlemmar. Vill läsa mera även av den boken. Den får Agnes att längta till Paris.

Häromdagen lade Agnes ut en bild på Facebook av dagens svampskörd, med rubriken ”Lycka” – vilket fick en vän att begripa att det handlade om svamp, innan hon ens sett bilden… Nu funderar Agnes på om vännen menar att Agnes lycka enbart kan handla om svamp. Är det inte längre möjligt att Agnes är lycklig över en förälskelse eller något annat, aningen mera fantastiskt än en fin svampskörd?

Hjärnan surrar, tankarna far hit och dit utan struktur eller riktning. Hon inser att hon åter lyckats ta bort ett långt stycke ord, utan att veta hur det gick till. Något med de nedersta tangenterna, någon kombination som hon kommer åt när hon låter händerna vila lite slarvigt.

Fd maken hade tänkt ta en promenad, men slipper eftersom det börjat regna igen. Agnes har inte övervägt att alls gå ut idag. Svampskogen är avbetad, och regnet blött.

Mintgelén tycks stelna, men den är lätt grumlig av äppelrester. Det gör inget, smakar den bara mynta duger den bra. Nu får Agnes försöka hålla liv i myntan som står kvar i krukan till nästa sommar, så att hon kan skörda igen. Persiljan tror hon klarar sig bra också om det blir kallt, och kan komma igen ett år till. Timjan och rosmarin vet hon inte. Kanske får hon ta in och torka, men än är det inte frost om nätterna. Eller dagarna.

Igår talade hon med en vän från Västmanland, om när Agnes och mannen hennes bodde där. De saknar honom båda två, han gjorde avtryck. Att han är så helt borta är svårt för Agnes att riktigt acceptera, innerst inne. Ibland nästan hör hon hans kommentar, eller ser honom stå vid vedspisen och laga mat. Hon har bilder som inte finns på fotografier, men allt flera minnen är fotografiminnen. Hon sörjer att han förvandlas till ett minne. Hon saknar honom.

Och hon tänker på hur svårt det ibland är att tacksamt leva det liv man har, just när man har det. Inte som Agnes så ofta gör, längta annanstans. Hon gör inte klart för sig vad det är hon längtar till, det viktigaste tycks vara att det inte är ”här och nu”. En vag tanke kring total frihet finns där, en ouppnåelig dröm om ett tillstånd som antagligen är outhärdligt. Hur kan den som har familj, barn, vänner någonsin vara eller bli helt fri? Agnes och alla andra finns alltid i ett sammanhang. Visserligen kan sammanhang förändras, och gör det också – grymt och oönskat eller planerat och välkomnat. Finns säkert flera variationer på temat förändring av sammanhang och liv. Rimligt betraktat (av någon annan än Agnes) bör Agnes just nu vara ganska nöjd med sitt sammanhang. Hon har sin familj, sin fd make som god vän, bästa vännen, kära kollegor, en ekonomi som börjar stabilisera sig, hon är frisk såvitt hon vet. Nöjd bör hon därmed vara. Är hon inte helt och fullt, men ibland påminner hon sig allt som är gott, och lugnar sig. Tills nästa längtan överfaller henne.

Nedan ett fotografiminne – en fjolårsbild, årets skörd var mindre…20160911_143008[343462]

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fotografiminnen och andra minnen

  1. livsglimtar skriver:

    Kloka Agnes, hela sista delen av inlägget var verkligen något som jag nickade hysteriskt jakande över. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s