Khadi i Näsåker

Har just varit in på Per Sahlströms hemsida för Rättvist hantverk, www.essyshantverk.se. Häromdagen var jag in i butiken här i Näsåker och njöt, både av hantverket och Pers berättelser. Det gläder mitt hjärta att den här verksamheten finns och att den stöds av den eldsjäl jag tror Per är. Det Indien han besöker varje år är (som jag förstår det) ofta landsbygden, han hittar inte det han söker i storstäderna. Och det han finner är vackert, det är imponerande handaskicklighet, det är möjligheter för kvinnor att försörja sig och sina familjer. Det är ett Indien också jag kan längta till.

Ett annat Indien beskrivs i Gregory David Roberts böcker ”Shantaram” och ”Bergets skugga”, utgivna på Brombergs. Det är grymt, livsfarligt, gangsters, mördare, galningar, droger. Men också medmänsklighet, kärlek och vänskap, trofasthet och generositet. Människor, människomassor – långt ifrån Pers Indien och Näsåker, långt ifrån Addarsnäs utanför Norrtälje där jag annars lever.

I ”Bergets skugga” skriver författaren om dofter, om ”feromonpilgrimen” som kommer till den älskade, i hans fall från Ryssland till Indien.

Jag känner ibland din doft, inte i några kläder, bara som en aning, svag men igenkännbar. När jag letar efter den hittar jag den inte. Den finns bara i mitt minne, ett tag till.

Gå in på Pers hemsida och få om inte en doft, så intryck och bilder från hantverket och det som hör dit. Korta videofilmer som ger en känsla för hur det går till att tillverka Khadi-tyger till exempel, i Gandhis anda. Han startade projektet Khadi för nästan hundra år sedan.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s