Ord, alla dessa ord

Agnes läser korrektur och redigerar – en kunds texter. Ännu ett sätt att inte ägna sig åt de egna… Talade igår med en ny vän här i byn om hur vi ”prokrastinerar”, skjuter upp viktiga saker för att i stället ägna tid och energi åt futtigheter. För något år sedan visste Agnes inte vad prokrastinera betydde, hon har lärt sig det av andra skrivande människor. Finns en särskild fallenhet för just detta hos oss som skriver? Verkar nästan så.

Hur som helst, Agnes har burit ut en massa utskrivna egna ord i köket. Där ligger de och ropar på henne. Hon har ögnat igenom, och det hon nu erinrar sig handlar mycket om att vilja men ändå inte skriva, att inte vilja skriva, att skriva ändå. Att läsa andras böcker. Att vänta. På vad? Någon ordförlösande ängel som ska fixa ett manus av allt hennes prat? Döden?

Den har hon skrivit en del om, utan att ha egen erfarenhet – hon är inte riktigt död än. Men sonen hennes, och mannen hennes, och vänner är det. Från det perspektivet känner hon igen döden, och sorgen. Tomheten efter den som är borta. Ibland dofter, bleknande minnen. Minnen som inte bleknar och som gör ont.

Kommer hon någonsin att våga slänga alltihop, alla orden, tro att hon kan skriva något annat som är mera läsvärt än allt det där? Eller ska hennes efterlevande fatta besluten, när hon själv inte är kapabel att göra det längre? Hur gör alla andra med allt de skrivit?

Medan hon funderar tar hon ett glas vin, och hon har just läst ut biblioteksboken hon lånade igår – tur att hon ska till badet i morgon bitti, då kan hon låna någon annan bok. Annars kan hon gå ner här i huset och hitta något oläst – Gästis har fått många böcker efter ett dödsbo. På söndag bjuder ägarna på tårta. Det sociala livet här är livligt, snudd på påträngande för Agnes som inte är riktigt van. Och det kan definitivt användas i uppskjutande syfte.

Just nu vet hon inte riktigt varför hon öppnade datorn och började skriva. Ögonen är trötta efter dagens skärmläsande, hjärnan är trött, hela hon är trött. Hon är välsignat ensam i lägenheten, bara katten som kommer in emellanåt och äter. Sover gör hon (katten) hos grannen, kattlucka mellan lägenheterna, kreativt. Kattlucka ut också, enbart från Agnes lägenhet.

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ord, alla dessa ord

 1. Svenarne Jansson skriver:

  Hej Margareta,

  Snubblar in på din blogg via facebook och dina rader där. Längesedan vi hade någon kontakt.Läser ditt senaste blogginlägg – om ord – och finner att du fortfarande har kvar samma talang för text och formulering – att göra något läsbart. Gott så. Själv vinglar jag runt med texter och tankar utan någon vidare struktur. Ett eller annat i lokaltidningen – där lever ingen text länge.
  Har blivit ordlat, eller kanske snarare ordknapp. Nya dikter och poesi gör sig sällan påminda – det känns ibland som en befrielse. Någonstans måste man få stanna till och reflektera. Jag är nog där nu. Läser/lyssnar ganska mycket nu – just nu Klas Östergren I en skog av sumak. Rekommenderas!
  Allt gott / Sa

  Gillad av 1 person

  • beskrivarblogg skriver:

   Härligt att höra av dig Svenarne – har saknat dig. Ordlat, ordknapp, reflekterande – ibland är ju skrivandet också så – du har inte slutat helt hoppas jag innerligt, dina dikter och dina ord gör gott! Är i Näsåker för tillfället och november ut – bjuder du på fika om jag hittar hem till dig i Sundsvall på vägen ner till Norrtälje? Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s