Dåtida stridbara kvinnor

Jaha, så har jag varit på bokrelease, ”Min kärlek har stannat mest hos er”. Var roligt att möta Karin, skolkamrat från Avesta, och Eva, skrivkompis i Näsåker. Och författaren själv, Jane Morén – som släppte sin bok om Bryggar-Anna, som hette Anna Johansson-Visborg. Sång och musik, högläsning ur boken och välkommenhälsning av förläggaren. Mycket folk, och svårt för min del att höra särskilt mycket – men trevlig lokal hos Farbror Nikos på Katarinavägen. Hemma i Sundbyberg igen runt 7-draget. Alldeles lagom lång bortovaro, men jag hörde Molly när jag klev in genom porten. Hon gnölade. Fd maken satt i soffan med mina hörlurar över öronen för att slippa höra henne…

Om en stund ska Molly och jag ta vår kvällsrunda. Just nu tar hon igen sig bredvid min stol, det är jobbigt att vänta på att jag ska komma hem igen. Det lär gå att träna bort den separationsångest hon uppenbarligen har, men just nu har jag inte orken eller förmågan. Jag försöker i stället vara borta från henne så lite som möjligt – men t ex så kan hon ju inte följa med när jag går och handlar. Om vi åker bil är hon glad och nöjd att vänta i bilen tills jag är klar.

Igår läste jag Maggie O´Farrell´s bok ”Jag är, jag är, jag är” – och kommenterade ett översvallande inlägg på FB genom att säga att jag inte var imponerad. Fick omedelbart svar från förlaget som talade om för mig att det minsann var både deras och många andras uppfattning att boken är fantastisk. Det kanske den är, men inte för mig.

Däremot tyckte jag om ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer, om Ester Blenda Nordström, journalist, piga och äventyrare, motorcykelförare, kompis med Elin Wägner, småningom också olycklig alkoholist. Hon var lesbisk i en tid då det kunde medföra fängelse, eller inspärrning på sinnessjukhus… Hon skrev också böcker för unga flickor om Ann-Mari, som mycket väl kan ha tjänat som förlagor till Astrid Lindgrens Pippi Långstrump med flera av Lindgrens böcker. Intressant.

Spännande också hur de här kvinnorna tas fram ur glömskan, blir levande på nytt genom att författare samlar och återger material i både ord och bild. Båda de här kvinnorna (Bryggar-Anna och Ester Blenda) arbetade för kvinnors rösträtt och påverkade med säkerhet de miljöer de befann sig i. Det är 100 år sedan kvinnlig rösträtt infördes (alla i Sverige fick inte rösträtt då, fortfarande dröjde det länge innan t ex värnpliktsvägrare, interner, romer, omyndigförklarade, understödstagare fick rösta). Idag har vi alltför lätt att glömma de som gått före och kämpat för att samhället skulle bli mera lika för alla. Idag går den sk utvecklingen bakåt, tillbaka till ett ojämlikt samhälle där de rika blir rikare och de fattiga fattigare. Vilka kämpar har vi idag?

Nu ska jag läsa om Bryggar-Anna. Gör det ni med, boken finns i handeln från och med idag.

Min kärlek har stannat mest hos er: en biografi om Anna Johansson-Visborg

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dåtida stridbara kvinnor

 1. Helena skriver:

  Vilka bra lästips – Tack, Margareta! Jag tycker också att det är intressant när alla dessa starka kvinnor lyfts fram ur historiens glömska. Det är verkligen på tiden! Hälsningar / Helena

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  Det finns säkert många fler – som vi idag tappat bort… Hoppas innerligt att du och hela familjen får en god jul!

  Gilla

  • Helena skriver:

   Ja, det finns en hel massa kvinnoöden som borde skrivas om! Hade faktiskt precis startat upp ett spännande skrivprojekt av just det slaget innan jag fick min diagnos och det blev fullständigt kaos i livet. Borde kanske försöka ta upp det igen … 🙂 Tack det samma, Margareta! ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s