Skriv för hand

Någonstans läste jag rådet att skriva tre sidor för hand, det första en gör på morgonen. Jag får aldrig till det, Molly vill ut, genast. När vi så kommer tillbaka, skas det ätas frukost. Sedan är det kört, alla vanliga göromål tränger sig på och jag låter dem. Det blir inget handskrivet. Nu ligger den stora skrivboken med penna bredvid sängen. Jag låtsas att jag kanske kan skriva när jag ändå inte kan sova om natten.

Molly lär vakna, men så dags brukar hon bara vända på sig och somna om. Eller hoppa upp i min säng och lägga sig nära. Så mycket sänglampa lär jag inte kunna tända, då stör jag fd maken. Det är nog bättre att förflytta sig från sängen till vardagsrummet och fåtöljen och stänga dörren till sovrummet lite lätt.

Varför skulle någon nu göra sig besväret att handskriva tre sidor. De flesta av oss har inte skrivit för hand på flera år, jag har just inte gjort det på åtminstone femton år. Det handlar om att få sin inre kreativitet att komma loss ur självcensur och taskig självkänsla. Följ rådet och testa! Har tyvärr glömt vad den kloka, möjligen amerikanska och lite äldre, kvinnan heter som hade mera att lära ut om ett skrivande liv. Någon annan kanske vet?

person holding blue ballpoint pen writing in notebook

Photo by picjumbo.com on Pexels.com

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skriv för hand

 1. bergalott skriver:

  Vet inte vad denna person heter men jag vet väl att tillvägagångssättet rekommenderas och anammas av de som vill träna automatisk skrift. Dvs från andra dimensioner än verkligheten. Jag har under ett helt liv längtat efter en skrivmaskin och fått tillgång efter datorns inträde för gemene man. Vilken lycka 😀 Inte tänker då jag skriva för hand. Inte en susning, för då skulle jag inte hinna få något gjort.
  Har provat det här med automatisk skrift – att inte ens lyfta pennan från pappret. Sikket spök. 😉 För mig i alla fall, är säkrast att tillägga.
  Kram

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  Kram tebaks – har nog provat någon gång för länge sedan och har definitivt glömt vad som hände – eller inte. Tanken här är nog densamma, att locka fram det som gömmer sig, eller man gömmer. Skriv du, utan att göra det för hand!!

  Gilla

 3. bergalott skriver:

  Vet du en sak… jag var ju iväg till skrivargruppen inom teatern. De var ganska unga, ja den äldsta kanske 40 år. Gruppen började som första åtgärd att skriva något ur ett tema från två lappar där det stod vad det skulle handla om – ett ämne.
  Jaha, jag var ju färdig ganska snabbt medans de andra nitiskt tog sig igenom övningen. Jag väntade tålmodigt och kunde iaktta att de satt och textade med stora bokstäver. Frågade dem om det inte skulle gå snabbare att använda sig av skrivstil. De tittade på mig allihop och sa som det var. De kunde inte. Hade aldrig lärt sig. Inte ens i skolan.
  Då blev jag riktigt rädd. Ja, så där rädd att något så viktigt fallit mellan ramarna och förmodligen suddats ur läroplanen.
  Eller så är det jag som överreagerar.
  Kram

  Gilla

 4. beskrivarblogg skriver:

  Oj, trodde nog inte att det skulle vara så illa. Men det är nog en ”utveckling” som pågått länge, och som förstärkts av användandet av mobil och padda för meddelanden – vet faktiskt inte om det ingår i undervisningen, vet väldigt lite om skolan idag

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s