Långholmen runt och Swedbank

När skandalen kring Swedbank och penningtvätt började rullas upp igår var det en tankegång som återkom i Agnes huvud. ”Vad skönt att inte ha några pengar, skönt att inte ha investerat fel, skönt att ha en ekonomi som bara precis förslår och inte orsakar bekymmer.”

Det känns fortfarande bra.

Idag har Agnes inte skrivit någonting. Hon, Molly och en vän med sina två hundar har gått Långholmen runt. Där får hundarna springa lösa, och de hade mycket spring i benen. Agnes egna ben är för närvarande tämligen utmattade, men än ska hon och Molly ut en vända till innan det blir sovdags. En härlig dag, gott sällskap och goda samtal, god lunch plus semla därefter… Tur att Agnes för ögonblicket snarare behöver gå upp några kilo, än ner.

Nyheterna idag är fortsatt fulla av Swedbanks penningtvätt. Trist historia, och otrevligt otydligt vad som hänt, med bankens affärer i Estland och internationellt. Vi får förhoppningsvis veta mera efter den externa utredning som tillsatts hastigt, idag.

Spelreklamen har ökat kraftigt under årets första månader. Branschen ser uppenbarligen ingen anledning att minska reklamkostnaderna, som förmodligen mer än väl täcks av de pengar alla spelmissbrukare förlorar. Företagen lär stå i kö för att få licens för spel i Sverige.

Förbjud den sortens reklam. Totalförbjud.

bank banking black and white budget

Photo by Pixabay on Pexels.com

Om pengarna som även staten får in på spel är för starka, förbjud åtminstone tevereklamen. Såvitt Agnes begriper förekommer inte reklam för sprit eller tobak på teve. Låt samma sak gälla även casinospel och andra liknande spelformer.

Det är alltför lätt att fastna i ett beroende och missbruk som i många fall förstör liv och framtid. Unga människor har i bästa fall många år framför sig, en gammal person som Agnes har en kortare framtid. Det gör ont i Agnes när hon föreställer sig de ungdomar som låter sig förledas av ”stora pengar gratis och snabbt”. De pengarna finns inte, åtminstone inte i det här sammanhanget.

Möjligen finns de inom bankväsendet…

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s