Leka katastrof

Hundmaten är lastad på bil, utkörning påbörjad. Teknikens under och Postnords app. Om allt fungerar som det ska, är alla tolv kilona utanför dörren ”före klockan 4”. Hoppas tidigare, måste googla Veddesta, utkörningsstart. Barkarby tydligen, inte långt från Sumpan.

Nyss läste jag om rekommendationen att ”leka katastrof”, dvs låtsas långt elavbrott, inget vatten varken i kran eller toa, ingen mat i butikerna, noll kyl och frys, inga telefoner eller något internet som fungerar, kortbetalningar inte heller. Experten tyckte att man skulle ha ”ett par tusen kontant i små valörer” ifall att… Och hinkar med vatten som pumpats varifrån?

Världen är absurd.

Om jag lekte katastrof skulle jag inte veta att hundmaten är på väg. Leveransen skulle förmodligen inte alls komma iväg i brist på drivmedel. Om bilen ändå komme hit, skulle ingen komma in i porten – eller skulle portlåset låsas upp när det inte fanns någon el? Någon radio som klarar sig utan el har jag inte. Kan därmed inte få katastroftips via Sveriges Radio P4.

Klimatexperter hävdar att vi har max tio år på oss. Att göra vad då? Sluta flyga och sluta äta kött?

Min klimatfientliga konsumtion är antagligen inte stor (har inte räknat), flygresorna är mycket sällsynta. Vin och gin flyger kanske till Systembolaget, vad vet jag. Tåg åker jag aldrig nu för tiden. Kör bil, drivmedel ungefär tusen kronor i månaden.

Äter fortfarande kött, mera sällan numera. Fisk, laxen sägs ha varit i Kina och vänt? Strömming några gånger per år, såvitt jag vet är den fortfarande svenskfångad. Importerar inte själv mina apelsiner per tåg. Avocado har länge varit för dyr. Svenska ägg, svenska havregryn, svensk mjölk (som idag transporteras skamligt långt inom landet). Mjölken tar dessutom omvägen om kossor, som påstås vara mycket klimatfientliga. Huset jag hyr är eluppvärmt, snålt inställt. Vedeldar i köket (skadligt för klimatet).

Vänner får klimatfrossa och försöker räkna sig fram till mera klimatvänlig konsumtion av allt. Det är inte enkelt. Men hundmaten kom nyss till min dörr.

red yellow and black bouy on body of water during daytime

Photo by Lum3n.com on Pexels.com

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Leka katastrof

 1. bergalott skriver:

  PRECIS!
  Och tänk dig att nu är det på tapeten att elda i vedspis ska helt förbjudas eftersom det är skadligt för miljön. Ska t.o.m. utdömas straff till de som fortsätter 😀 😀
  Absurd värld. Absolut! I vår lilla avkrok i världen påstås att vi är de enda som har ordet ”lagom” i vår vokabulär. Inte då. Trams.
  Bra skrivet. ❤

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  Eldar just nu, vi är på Addarsnäs – tror eldningsförbuden handlar om att nya spisar måste klara något som gamla inte gör, så jag är lugn tills någon säger något annat… Hoppas du hittar något bra i samtalsgruppen, tror att det kan ta lite tid innan ”man” kommer fram till sådant som kan behöva ventileras. Sköt om dig, kramar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s