Alla namnen

Mannen min. Så heter du i min bok Free spin, jag ger dig inte ditt namn. Vet inte riktigt vem jag kanske tror att jag är hänsynsfull emot. De som kände dig känner igen dig. Och mig. Ändå får du där vara ”mannen min”, hela vägen, till slutet.

Jag tänker på alla namn. Allas namn. Vietnam-soldater i USA, judiska offer för nazisternas dödande under andra världskriget. Namn är viktiga, namn påminner oss när vi behöver påminnas. Vår (före detta makens och min) son hette Mats, heter Mats så länge vi som minns, minns.

Du levde, mannen min, du fanns också och nu är du  död.  Jag älskade dig oftast, du älskade mig, åtminstone ibland. Du älskade också många andra medan du levde, liksom jag som fortfarande lever. Några namn kände vi till, andra inte. Kärlek är den enda historien, den enda värd att berätta, den enda som återstår när allt annat tagit slut.

Jag sammanfattar en bok jag inte läst ut, kanske borde jag vänta med att tro att jag vet vad den slutligt berättar. Julian Barnes´ Den enda historien.

Spelar ingen roll, boken får mig att söka min enda historia. Jag gör motstånd, vill inte riktigt ta mig dit, trots att jag är där så snart jag skriver något som inte självklart handlar om hundar, katter, middagsmat och tvätt… Min enda historia kräver mera av mig än jag mäktar för ögonblicket, kanske hittar jag någon gång, annanstans, den ro jag just nu inte upplever. Den jag menar att jag behöver ha för att skriva det som är min enda historia. Kanske skapar jag ett behov som inte är verkligt, som bara är en undanflykt.

Men jag vet att före detta maken finns där, mannen min finns där, andra, som får behålla sina namn utan att de skrivs här.

sign pin badge name

Photo by Gratisography on Pexels.com

Wilbur finns/fanns också någon gång någonstans. Jag kände honom aldrig.

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s