”Ingen”

30 juli, tio grader ute. Igår närmare trettio. Inomhus är det skönt, huset håller kvar värmen, och solen värmer väl upp så småningom därute också. Den tittar fram mellan molnen. Såg en fin kantarell bakom vedboden i morse, när Molly och jag tog en liten runda.

Före detta maken samlar sig för att diska frukostdisken. Och jag dricker mitt kallnande te. Har tittat in på Facebook, kollat mejl, läst rubrikerna i kvällstidningarna. Yngste sonen kommer hit fram på eftermiddagen, jag hämtar vid bussen. Vi ska prata födelsedagskalasmat.

Nu skulle jag alltså kunna skriva, om jag bara kunde. Om jag visste vad.

”Ingen” snurrade i mitt huvud både innan jag somnade och innan jag vaknade i morse. Ingen ligger i sängen bredvid min när jag sträcker ut handen om natten. Ingen smeker mig. Ingen diskuterar middagsförslag, ingen läser recept högt så det vattnas i min mun. Ingen späntar stickor att tända vedspisen med. Ingen pratar med okända människor, ingen talar franska med hela kroppen utan att kunna mera än ”oui” och ”non”. Ingen härmar göken  så att den kommer nära. Ingen fixar alla småsaker som behöver fixas. Ingen börjar dagen med ”hurra, jag lever”.

Så kunde jag fortsätta, ingen är så ständigt närvarande som den frånvarande. Han som är ingen idag. Som bara finns och lever i mina och kanske andras minnen. Och minnen förändras, jag gör om mina och andra gör om sina. Inte för att försköna, det är nog bara något som händer, med tiden. Vissa minnen glöms bort, andra förstoras och stannar kvar. Han fattas varje dag.

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till ”Ingen”

 1. bergalott skriver:

  Det är ingen glädje att befinna mig i samma sits som du. Ändå är det trösterikt att du kan formulera det jag inte behärskar – inte vill vidröra – inte lockas att minnas, vare sig det ena eller andra. Skyddshöljet är fortfarande tunt.
  >3 ❤ ❤
  Ps
  Apropå så fick jag ett svar just nu på föregående.
  "Det kan det så klart vara, det beror ju på den som gör det, bara du kan avgöra om du vågar leva." Ds

  Gillad av 1 person

 2. beskrivarblogg skriver:

  Kram på dig!

  Gilla

 3. Ninna skriver:

  Oj! Sjönk temperaturen så mycket hos dig! Här sjönk den från drygt 30 til rung 23 idag. Men känns svalare iom molntäcket. Fortfarande varmt inne.
  ”Ingen” – var det ja! Har nog vant mig… tror jag… inbillar jag mig.

  Gillad av 1 person

 4. Karin skriver:

  Mycket igenkänning i det du skriver – väl skildrat! Även om det handlar om andra saker för mig (mutatis mutandis, som Hörnlund lärde oss en gång att det heter), men just allt det där som fanns hela tiden, som ingick i livet och som nu inte gör det.

  Gilla

 5. beskrivarblogg skriver:

  Har glömt de latinska orden, men minns dem kanske ändå någonstans i hjärnvindlingarna – det där som fanns, som ingick i livet och som nu inte gör det – livet är förunderligt och föränderligt – kram min vän!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s