Oj, redan torsdag

Blöt morgonpromenad med Molly.

Små paniktankar smyger på mig, ”tänk om – taxin inte kommer i tid så att vi hinner, om de inte hinner sminka mig så att jag ser för skruttgammal ut, om jag glömmer att andas, om jag tappar andan när jag väl dragit den, om jag inte kan låta bli att prata i munnen på någon annan, om, om, om”… Och klockan är ännu bara kvart över 8.

Minns enda gången jag tidigare varit i en tevestudio, tillsammans med bästa vännen och Richard Moss, ”spiritual writer and teacher”. Vi hade varit i Frankrike, i bergen ovanför Nice tillsammans med honom och människor från hela världen, för meditation och frigörande övningar. Nu skulle vi samtala inför något han skulle göra i Sverige. När vi väl pratat färdigt gick vännen och jag tevesminkade genom stan och väckte därvid viss uppmärksamhet.

Har i alla fall telefonen inom hörhåll nu, laddad. Väntar på besked om hämtning per taxi i eftermiddag.

Har fått upplyftande kommentarer kring tidningsartiklar om mig och min bok. Många talar om hur ”modig” jag är. Tveksam till att det handlar om mod.  För mig handlar mod om att också ha något att förlora. Det har inte jag längre – förstås familj och kär släkt, men de har hållit för mina påfrestningar hittills och gör det nog i fortsättningen också.

Jag har ingen karriär att vara rädd om. Ingen att ha några hemligheter inför. Det är jag tacksam för. Jag kan numera berätta om mitt spelberoende och om mitt missbruk, och gör det. Det är befriande, till och med för tio år sedan när livet kraschade omkring mig fanns också en lättnad över att inte ha hemligheter längre, inte leva något dubbelliv med tystnad och lögner.

Den lättnaden önskar jag att alla  spelberoende män och kvinnor, i alla åldrar. Börja med att tala om för dig själv att du är spelberoende. Det är starten. Sök sedan upp någon av de frivilliga hjälporganisationerna, eller sök upp vården där du bor och kräv hjälp. Det finns idag många företag som erbjuder självhjälpsmöten gratis och längre behandlingsprogram via kommun och landsting. Spelfriheten i Stockholm är ett av dem. Du som spelar på internetcasinon är van att hantera sökmotorer. Leta rätt på den hjälp som finns där du finns. Berätta för alla som berörs. Tystnaden och skammen dödar.

I Stockholmstrakten bara under första halvåret i år lär 20 människor ha avslutat sina liv, på grund av spelmissbruk. Mörkertalet kring spelberoende, och dödsfall som kan hänföras till spelmissbruk, är stort. Ingen vet säkert hur många människor det handlar om.

 

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Oj, redan torsdag

 1. Lollo skriver:

  Önskar dig stort lycka till i kväll, eller ger dig i tanken där sparken i baken som kanske är bäst gällande i det här fallet 🙂
  Oavsett vad du vill kalla det så är det modigt att göra det du gjort, att skriva om personliga problem och blottlägga sig med en bok. Fanns det inte mod i dig skulle du inte gjort det, inte heller skulle du ställa upp i TV.
  Heja dig!
  Kram ❤

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  Stor kram tillbaka och tack för stöd! Hoppas du får koppla av lite efter rabaldret kring boken – det är obegripligt vilken genomslagskraft sociala media har

  Gilla

 3. tantenstanttankar skriver:

  Så viktigt det du skriver, och så bra med handfasta råd. Hoppas många hittar, läser, lyssnar och får hjälp. Tack!

  Gilla

 4. beskrivarblogg skriver:

  tack för din uppmuntran – den gläder mig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s