Solskrivande

Sitter i solen och försöker komma på vad jag tänker. Inte helt lätt, fragment av meningar far omkring i huvudet. Tror att jag är på jakt efter nästa bok, nu när min första precis kommit ut. Fortfarande känns det overkligt, det är som om jag inte riktigt tror på att den där Free Spin – berättelsen om mitt spelmissbruk är min bok. Letear efter markören, men ser den inte i solen, ville göra oktiteln kursiv. Har gjort nu, inne i köket. Som den ska vara – men kanske är det lite typiskt mig, att inte hitta det som gör att det (till exempel livet) blir som det ska vara.

Mitt liv nu handlar om Molly och min före detta make. För ögonblicket dessutom en envis geting. De bor på vinden ovanför mitt huvud, och tycks få någon sorts sista energi innan det blir vinter – och död? Ungefär som jag, som debuterar med min första bok när jag är 77 år.

Vad gjorde att jag inte började tidigare? Eller snarare, varför tog jag omvägen över ett spelmissbuk för att börja skriva? Fan – eller någon likställig – vet. Inte jag.

Nu har jag en Dry Martini i vackert stort lämpligt glas framför mig, det är sen eftermiddag och solen lyser starkt fortfarande. Snart försvinner den åt höger till, bakom det stora trädet som anlagt gröna grenar längs hela stammen, med löv som snart bör räfsas. Molly har skällt på robotgräsklipparen som rör sig utan att hon förstår hur. Den fortsatte sin inprogrammerade färd över kort gräs.

Nu ligger Molly i soffan bredvid mig, nöjd och halvvaken. När hon sover helt snarkar hon, kanske gör jag det också, har ingen som kan berätta. Gjorde det inte förr, men mycket förändras efter vägen. Den som är livet.

Det ramlar löv hela tiden. Hösten är aktiv. Träden dansar i vinden, ibland graciöst och vackert, ibland lite skrämmande. Ska grenarna hålla? Små grenar trillar hela tiden, än så länge inget stort fall över bilen. Jag samlar dem och lägger på hög.

Har förberett middagen, palsternackor, morot, rödbetor, röd paprika och squash rostat i ugn till lammentrecôte (jag fick till den där saken ovanför o,circonflex?). Stekta kantareller dessutom.

Har fått en sådan där matavfallssoptunna (fast jag tyckte att jag inte är här så ofta att jag skulle behöva en sådan, förmodligen  blev det fel någonstans, men det bryr jag mig inte om). Det roar mig att inse att jag känner mig belåten ju fler påsar med rätt avfall jag lägger i den tunnan. Efter lördagens födelsedagsfirande blev det en del, men även nu när det enbart är jag och före detta maken som äter, och skapar avfall.

Isen har smält i glaser och spätt ut drinken. Inte fel.

Försökte korrigera stavfel med mera, gick inte. Det irriterar mig mycket – mest – detta att inte hitta markören i solskenet.  Blir nästan tacksam när solen skyms av ett lätt moln. Det är så vackert idag, lite för blåsigt, men det spelar mindre roll så länge vinden är varm som nu. Det gör de gamla träden här vackra där de rör sig, dansar och försöker hänga med – ungefär som jag när jag dansar. Dansade.

Mycket är ”då”, ”förr”. Och en hel del är ”nu”. Vad är ”i morgon”? Ingen vet någonting om i morgon, kanske den som ligger ”på sitt yttersta” anar att det snart är slut. Som mannen min, i telefon under det sista samtalet, ”jag inser ju att det är slut nu”. Jag vill inbilla mig att han var lugn inför din insikt.

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Solskrivande

  1. Fredrik i EU skriver:

    Cirkonflex är vackert 🙂

    Önskar dig en fin resa till Västkusten

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s