Ninna skriver så här om Free Spin

Ninna, med bloggen Min ostyriga Penna, skriver detta när hon läst Free Spin. Jag är tårögd av glädje!

”Nu har jag läst klart ”Free Spin” skriven av bloggvännen Margareta Börjesson på Beskrivarblogg. Känns lite malligt (positivt) att ha blivit bloggvän med en författare. För det är man ju, när man blivit publicerad, även om jag inte visste det från början. Jag fastnade för hennes blogg för den är så härlig att läsa! Sen läste jag om publicerandet och allt det andra.

Författare. Dessutom en författare som skriver oerhört väl. Hur hon skriver! Lika välskriven som naturromantik och skir filosofi. Mjukt och varmt och levande. Äkta. Till och med när det gäller sorgliga och jobbiga saker. Jag beundrar hennes mod, att skriva på det här viset, men det är nog det som gör att det blir så bra. Önskar jag kunde vara lika fri. Men blir det kanske, med henne och några till underbara förebilder. Ni vet vilka ni är.

Tyckte väldigt mycket om boken. Till en början tänkte jag att den här går inte att sträckläsa. Det finns så mycket känslor i den, och det väckte egna tankar i mig. Men ju längre jag kom i boken, desto svårare var det att lägga den ifrån mig för att göra något annat.

Ja, jag tycker det är ofantligt modigt att vara så självutlämnande och ärlig när man berättar om en sån sak som sitt eget spelberoende och vad det fört med sig. Av katastrofer och elände, av skulder och skuldkänslor. Om hur man kan bli behandlad av andra människor, som om man bara var en stor skit. Välsignade de, som fortfarande stod vid hennes sida. Som var hennes familj och vänner, och särskilt de som vägrade agera som medberoende.

Det är starkt att komma igenom en sån här sak. Att landa på andra sidan om allt elände, och se det positiva som finns! Att inse var man befinner sig, att man aldrig kan komma ifrån själva beroendegenen, men vara stark nog att fortsätta sitt liv och sina åtaganden. Dag efter dag, vecka efter vecka. Njuta av boken, glaset med vin, solen på uteplatsen.

Sak, förresten. Fånigt ord som egentligen inte alls passar in, men vad ska man kalla det? Komma igenom en sån här… pärs? Prövning? Är det en väg till självkännedom? (Min fundering precis just nu. Har inget att göra med eventuell sanningshalt – eller brist på sådan.)


Margareta säger det själv, alla väljer vi våra handlingar och får dras med konsekvenserna. Men nog tusan har spelbolagen inte bara ett finger med i spelet utan en hel arm. Minst! Att locka, manipulera, lura – på alla sätt försöka få folk att börja spela och förhoppningsvis fastna i fortsatt spelande. 

Dom säger antagligen också, ”Det är ni själva som väljer att spela, vi tvingar ingen.” Samtidigt som de säkert gnuggar händerna av fröjd över alla miljoner de håvar in. Ingen känsla för allt lidande som spelande och spelskulder kan orsaka. Och det värsta är kanske att Svenska staten ligger bakom en hel del av de här spelen. Svenska spel, var det väl det hette.

Och det är alldeles för lätt att få lån på nätet, utan säkerhet. Men hög ränta.

Ja, jag vet inte! Läs boken, för Margareta vet!

Jag grät emellanåt under läsningen. Och mot slutet grät jag så tårarna flödade fritt. När nära och kära dör, så… ”

 

Tack Ninna, jag tar dina ord till mitt hjärta – de värmer mig.free-spin-fb

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Ninna skriver så här om Free Spin

 1. Ninna skriver:

  <3<3<3

  Gillad av 1 person

 2. Ninna skriver:

  Oj! Miss i hanteringen… det skulle bli tre hjärtan. Bättre så här? ❤ ❤ ❤
  Blev väl helt skakig av uppmärksamheten… 😀

  Gillad av 1 person

 3. bergalott skriver:

  Något av det finaste jag läst, vill jag påstå!!!
  Det här kan du läsa om och om igen Margareta, när du nu under november behöver ta en liten pepp-kur när mörkret tränger sig för nära inpå.
  Rena rama vitaminkuren 😀 ❤ ❤ ❤

  Gilla

 4. beskrivarblogg skriver:

  Jag kommer att gotta mig åt dina och Ninnas ord, det behövs som du vet emellanåt!

  Gilla

 5. Lena. skriver:

  Sa fint skrivit om dig. Bravo Ninna.Precis sa skulle jag skriva om jag kunde.❤️️

  Gilla

 6. Lollo skriver:

  Förstår att det här gör dig hjärtevarm … Så fint skrivet 🙂 ❤

  Jag är också klar med boken nu. Jag "lyssnade", trots bråkande öron, för jag ville inte vänta tills jag kunde lösa det på annat sätt. Även om en annan berättarröst hade gjort sig bättre så gick dina rader in … och orden "kändes" där de skulle. Ihop med efterordet är det här en bok så mycket viktigare än din personliga och naket berättade historia (läs "naket" som givande, delgivande, ärligt, modigt). Det är en handbok till vägledning och tröst, för människor i samma fälla som du.
  Du kan vara hur stolt som helst. Även om det är den sista bok du skriver har den satt spår, precis där den ska.
  Varma kramar, och tack för dina ord! ❤ ❤

  Gillad av 1 person

 7. beskrivarblogg skriver:

  Lollo – du gör mig alldeles omåttligt glad och tacksam när du skriver som du gör – jag vill att min bok ska hjälpa andra, som det hjälpte mig att skriva den – varma kramar till dig!

  Gilla

  • Lollo skriver:

   Och jag tycker du har all rätt att vara glad – stolt och glad 🙂
   Sprids bara boken, så att den når ut till dem som behöver den, kommer din önskan utan tvekan att gå i uppfyllelse. Den har ju fått en fantastisk början på den vägen 😉 ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s