Hembesök

Torsdag 12 mars 2020 – besök av kommunens äldrevårdshandläggare och hemsjukvårdare från vårdcentralen.

Efter att försiktigt ha frågat hur gammal jag är och fått svaret – kunde han berätta att Jan kan få städning (ordentligt, inte fönster av arbetsmiljöskäl) en gång i månaden, hemtjänsthjälp på morgnarna inkl dusch tre gånger i veckan (vi säger ifrån om vi inte ska ha hjälpen, helst några dagar innan). Kolla längre fram om vi vill ha hjälp på kvällarna också. Städningen blev möjlig genom att jag är gammal och inte skriven på Jans adress.

Kanske också flera ”avlastningstimmar” per månad (12 är medgivna), men då bör jag använda de tolv först några månader. Tre timmar per vecka under en månad, det bör jag klara. Något alternativt boende en vecka här och där verkade inte möjligt. Däremot kan kommunens hemtjänst (vi har en privat) ställa upp med tillsyn en eller två gånger per natt. Kanske ska testa det för att få koppla av över natt någon gång, hos syrrorna till exempel. Vi får se vad handläggarens ”protokoll” visar när det kommer.

Båda var ense om att jag behöver avlastning. Han vågade – också det försiktigt – hävda att jag såg ”sliten” ut, jämfört med den gång i höstas då vi träffades första gången. Och så försökte han övertala oss att ge Ekbacken och dagvården där en chans igen, ”alla” är så nöjda – alla, utom vi två. Nej, sade både jag och Jan. I alla fall inte nu.

Kanske kan vi också få hemtjänst även under sommaren på landet. Kollar det längre fram.

Jan fick sin dusch, snabbt. Och Hava lindade hans ben igen, det har fått ner svullnaden. Läkarbesök som bestämt på tisdag, om vi inte hör något annat (corona). Ingen av oss tog någon av oss i hand. Jan är trött, på grund av hjärtsvikten, bekräftade Hava. Han får helt enkelt inte tillräckligt med syre i blodet. Nu sitter han i köket och äter några Finn Crisp snacks med ost.

Sammantaget ett bra möte. Inga absoluta besked vare sig hit eller dit, men ändå bra. Handläggaren kontakter hemtjänsten, både den privata och den kommunala.

Molly och jag har varit ute i hällregn tidigare idag. Nu snöar det till och från, men än är det inte dags för nästa utevända. Jan lägger sig att vila en stund. Klockan är kvart i tre.

Borde kolla om det går att få soffan högre genom ”extraklossar” under. Arbetsterapeuten ska komma hit och se vad som kan behöva göras i lägenheten, ta bort trösklar till exempel. Kanske kan vi bestämma en tid på tisdag när vi ändå är på vårdcentralen. Nu gäller det att komma ihåg allt, eller åtminstone var jag skrivit upp det…

abstract art background blue sky

Photo by Pixabay on Pexels.com

Lär vara en bild på ett snöväder.

 

 

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hembesök

  1. bergalott skriver:

    Rena rama hjärnjympan att hålla reda på allt, eller hur? 😉 Ujujuj… ❤

    Gilla

  2. beskrivarblogg skriver:

    Ja, och hjärnan gympar inte så friskt alla gånger – men än hänger vi med. Som du! Samla krafter nu till tisdag – tar din systerdotter hand om Bamse? Kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s