Generaliseringsirriterad

16 mars 2020 – hemma i Sundbyberg igen. Datorn fungerar som den ska här, men inte hemma hos mig. Där kom jag inte in på någon sajt, trots att jag var uppkopplad. Varför vet jag inte. Medan jag höll på och letade lösningar tog jag bort alla lösenord, och en hel del bokmärken som jag har på ”första sidan”. Bland annat försvann Adblock – och nu har jag en sort som ber mig blockera alla annonser, en i taget, på t ex tidningssidor. Om jag gör fel en gång, uppmanas jag att ångra alla blockeringar… Skit. Fast lite senare lärde jag mig att skriva ”about:extensions” och där hittade jag att jag redan hade AdBlock Plus, men att det var avstängt. Nu är det på och vips är annonserna borta så där som de var tidigare. Bra.

Klockan är halv ett. I morse när Jan kom upp frågade han ”var är jag”. Jag berättade och frågade om han visste vem han är, och vem jag är. Rätt svar på båda. När jag berättade att vi skulle åka hem till hans lägenhet, blev svaret kort och gott ”bra”.

I morgon vårdcentralen, de hälsade oss välkomna i fredags.

Har varit ute med Molly, det blåser rätt bra. Stormvarning i pressen, men inte här väl? Läste inte mera än så. I fjällen såg jag senare.

Tvättar i morgon bitti. Efter lunch kommer Anders och tar hand om Molly så att hon slipper vänta i bilen. Vi ska vara på vårdcentralen klockan 13. Där har man inte stoppat några besök, svar på min fråga. Och vi tror fortfarande att Jan ska lungröntgas på torsdag. Däremot tror jag att vi skjuter besöket 30 mars hos tandhygienisten inne i Stockholm på framtiden. I så fall får jag komma ihåg avbeställa färdtjänsten. Men beställa en till den 7 april då Jan ska kolla hjärtat… Knepiga beslut för en lekman.

Vännen som äntligen skulle ha fått höften opererad i morgon, fick på plats veta att operationen inställs, hennes landsting har bromsat. Trist. Och plågsamt.

Av okänd anledning hör jag nästan inte vad som sägs i min telefon. Det är också plågsamt, framför allt kanske för den som har något att säga mig. Trist är det också.

Nu har vi nallat från förrådet och ätit fiskbullar och kokt potatis till middag. Trist var det också.

I morgon ska jag handla tidigt, stuvad spenat, mjölk, hållbar sådan också om den finns, färdiga köttbullar och kanske färska hamburgare på Hemköp. Fryst fisk har vi. Har noll fantasi och noll lust att laga mat.

Har just avvännat en människa på FB som i största allmänhet menar att äldre människor får/har dåligt omdöme. Hon byggde resonemanget på samtal med vårdpersonal. Skitless på generalisring om ”äldre”, så gott som alltid framförda av ”yngre”. Jag kan gå med på att omdömet kan vackla hos den som är dement, men att dra alla över en kam gör mig mycket irriterad. Parallellt skrev en krönikör i en av kvällstidningarna om att ”gamlingarna måste fås att ta ansvar” – dvs sluta träffa varandra, låsa in sig och få maten genom en springa i dörröppningen (mitt sammandrag). Varför inte vidarebefordra de goda råden utan att peka ut grupper av människor? För all del i vällovligt syfte. Det kan vi gamlingar vara utan.

woman taking selfie

Photo by Edu Carvalho on Pexels.com

 

 

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Generaliseringsirriterad

 1. bergalott skriver:

  Men det vet du väl Margareta att gamlingar är en alldeles speciell djurart, som är utrotningshotad. Ingen vet varifrån denna art har sitt ursprung. Ingen vet om den stigit ur haven eller hoppat ner från träden. Fullständigt mysterium råder om hur gå till väga med problemet, för det har visat sig att gamlingar är lika med fästingar som inte har något berättigande – vare sig andligt eller lekamligt.

  Lite svammel från Arboga där en sitter och ska försöka vara lite rolig – eftersom hon iaf håller med dig om både tristheten och generaliseringen.
  Kram ❤

  Gillad av 1 person

 2. beskrivarblogg skriver:

  Vännen, så är det nog – var vi likadana mot ”gamlingar” när vi själva inte var det? (Om du fattar vad jag menar.) Just hemkomna från doktorn och apoteket, har lyckats få på ett par stödstrumpor på Jan, jisses vilken motion!! Snart ska de av igen (ska inte has om natten) och så på i morgon. Hjärtsvikten ska kollas av expert, remiss skickas, så även till ditosjuksköterska, på torsdag lungröntgen och den 7 april ultraljud hjärtat… Och så Molly som togs om hand av sonen idag, kanske även på torsdag. Jag blir trött. Och försöker hänga med ändå. Kramar till dig!

  Gillad av 1 person

 3. bergalott skriver:

  Nej, inte jag. Blev fostrad att de gamla var kloka och de gamla jag hade i min omgivning älskade jag varmt och med öppet hjärta. Mkt beror nog på hur och vad man upplever som barn. Tant Ingeborg minns jag särskilt väl. En bondmora som skar sina bakade bröd mot bröstet på gammalt vis. Hennes sockerkringlor som var ljuvliga och hennes sträva ottoman som jag nästan slet skinnet från låren på. Skulle åka kana och det gick med lite svida.
  Med ert farande, som många andra också får göra, så är utsattheten att bli smittad naturligtvis väldigt hög. Jag vet inte om jag är fatalist men jag ger blanka f*n i råden som nu kommit angående att de över 70 ska hålla sig hemma. Inte klokt på en fläck. Gör väl som jag vill, tänker jag. Det är ju mitt liv. Men… jag har bara mig själv att ta hänsyn till. Det har inte du och jag hoppas vid alla makter att ni inte blir drabbade. Vore förskräckligt.
  Löv You ❤

  Gilla

 4. beskrivarblogg skriver:

  Älskar dig ocksä kära vän en bit ifrån – våra liv är våra, men ibland finns det en annan också, som du väl vet. Och så länge det går går så går det. Ta hand om dig, ängslas inte alltför mycket över att din höft får lov att hålla ett tag till, men var rädd om dig. Kanske Bamse kräver för mycket av dig? Jag tänker på Molly så, och vet inte hur jag ska vända mig. Hon är för mycket ibland, hon kräver att jag kan ordna något när jag själv inte kan – och jag begriper att Bamse är ungefär detsamma för dig. Kramar dig, vi tar en dag i taget både du och jag. Glad att du finns.

  Gilla

  • Ninna skriver:

   Håller med dig! Det är så sjukt hur omvärlden ser på äldre. Som om det har att göra med antalet år man har levt. Så fort man blivit pensionär, och inte ens det, får man höra: Jaja! Nu kommer krämporna! Visst är det de som blir krattigare ju äldre de blir, men det har inte automatiskt med antalet år man levt. Fördomar och förutfattade meningar, skulle jag vilja säga.
   Jag som ännu inte fyllt 70 får tydligen gå hemifrån då. Löjligt! Dels skulle jag inte stå ut om jag bara fick vara ensam hemma. Dels finns det dom som är (även betydligt) yngre som är mer i riskzonen än jag.
   Även min dotter, som är frisör och driver egen salong, hade hört att butiker och andra näringsidkare måste stänga fr.o.m nästa vecka. Så vansinnigt! Också att dra alla över en kam! Tror nån verkligen att det trängs mängder med folk samtidigt i en frisersalong?
   Nej! Om nåt skjuter Sverige i sank, så blir det inte Coronan, utan den trots allt överdrivna skräckpropagandan. Och hamstringen. Och annat runt i kring som att företag säger upp anställda, fonderna förlorar i värde mm.

   OCH! Kanske det vidrigaste av allt! Det finns folk som ”passar på”! Alltså, som sjukskriver sig, låtsas att dom är sjuka, för att få vara lediga ett tag!!! Det är de som skjuter samhället i sank! Inte själva viruset. Och DET, tror jag ganska snart kommer att börja klinga av. Såsom influensor alltid gör, alltid har gjort!
   Fortsätt vara rädd om dig! Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s