Sol ute och inne

Söndag 22 mars 2020 – strålande sol gör det omöjligt att ligga kvar i sängen. Några grader kallt innan solen hunnit göra sitt. Jag frukosterar ensam, Jan ligger fortfarande. Han får sin frukost när han vill stiga upp.

Oj vad fönstren behöver tvättas, allt syns alltför väl i solen.

Kvart i nio tycker jag att Jan borde vara vaken – och det är han, liggande på golvet. Han har halkat ur sängen (som tur är, nära till golvet), krupit på knäna en bit, men inte ropat på mig. Med viss möda och assistans kan han vända sig och ta sig upp till sittande på en stol. Nu är han i köket och äter sin frukost, lätt chockad tror jag över att inte kunna komma upp på egen hand. Blöjan är utbytt, ägget kallnat men tydligen gott ändå. Om en stund ska vi ”slåss” med stödstrumporna, men först må han äta färdigt och vila en stund i sin fåtölj här i köket.

Solen skiner.

Glad att det inte var ännu en stroke, eller något annat riktigt allvarligt. Det räcker med att vi båda inser hur svårt det är att få honom på benen om han ramlar. Enligt vägningen hos doktorn i veckan väger han 98 kg med lätta kläder. I Sundbyberg kan vi larma och få hjälp, här får jag ringa på Örjan som är stor och stark och kommer om han kan.

Jan har kläder och strumpor på, och nickar i sin stol, kaffekoppen står odrucken bredvid. Solglasögon inomhus, tydligen är hans ögon känsliga för ljus numera. Minns att svärmor var likadan när hon var gammal. Ändå har jag halvt dragit ner rullgardinen i köket för att skärma av solen. Vill klä på mig och gå ut och sitta på altanen, det blåser inte farligt idag. Men då har jag svårt att ha koll på Jan… Hur man än vänder sig och så vidare.

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sol ute och inne

 1. Fredrik i EU skriver:

  💐🌟💝

  Gilla

 2. Inger skriver:

  Det låter tufft min vän ❤

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Det är tufft, och det är bara som det är, nu. Önskar dig all lycka med ditt nya jobb, även om konsulttjänster kanske inte står högst på listan just nu!! Kram och tack för kontakten med dig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s