”Jag förstår inte”

Vi faller in i teckenspråk emellanåt. Ett finger talar om att det är en grad därute, om jag samtidigt pekar mot fönstret. Eller tio fingrar när det är tio grader varmt. Ibland orkar jag inte upprepa allt jag säger en eller flera gånger. Tummen upp är förstås bra, tummen ner mindre bra. Hörsel och hjärna, frisk eller skadad, hänger nära ihop. Ofta är det lättare för Jan att uppfatta vad jag säger, när jag pekar och viftar, och inte enbart använder ord. Med högre eller lägre röst…

Nu är värmefläkten flyttad in i Jans sovrum, rullgardinen nerfälld, en ren sovtröja på sängen. Så småningom ska han förhoppningsvis kunna sova gott därinne.

Kvällen är inte slut ännu. Efter nyheterna går Jan in i sovrummet för att kissa i hinken – problemet är bara att han skvätter efter vägen utan att märka det. Jag märker det. Torkar golv igen. Och morrar åt att han inte går på toa i stället. Han ”förstår inte, det här är rena dårhuset”. Ja.

Jag torkar golv och förtvivlar. Byter blöja, hoppas tofflorna torkar utan att lukta. Hoppas att han nu kan sova utan att störas av min hopplöshet nyss. Tur att den här dagen nu är tämligen slut. Jag är det nämligen.

water of life

Photo by Samad Deldar on Pexels.com

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s