Good Friday, kväll

Så har vi ätit, våra röror och tämligen hårda ”mogna” avocados, grön lättkokt sparris, sallad, ost. Och jag har torkat Jans nybytta brallor fria från skagenröra, liksom golvet nedanför hans stol… Servietten ligger oanvänd bredvid hans tallrik. Jag blir vrång och otrevlig, han tar det som vanligt lugnt. Tur det. Så småningom diskar han kanske. Vi får se.

Även om jag briserar emellanåt, så klarar vi båda mitt stressade humör. Mycket tack vare Jans lugn, eller möjligen indifferens. Skönt vilket det än är. Om han tände som jag skulle vårt liv bli outhärdligt.

Baxade ut min gamla cykel ur källaren, däcken tomma, styret rostigt, växlarna???. Går det att få ordning på en sådan cykel? Den är nog färdig för skroten, är åtminstone tjugo år gammal. Kollade elcyklar, priserna förskräcker. Så mycket kommer jag inte att cykla någonsin. Inte ens med motor. Har nog cyklat färdigt.

Tittar lite förstrött på Sicilien-husrenoverarna. Vilket projekt – men har man renoverat fem hus tidigare i livet så har man kanske skaffat sig ekonomi för att ta sig an ett palazzo på Sicilien, med siciliansk byggfirma…

Klockan är nio, Jans stödstrumpor är avlägsnade, han sitter i sin stol i köket. ”Lite tidigt” att lägga sig, tyckte han nyss. Vi eldar vår fina torra ved, den nya värmefläkten står i hans sovrum. Båda lamporna i tavelbelysningen i vardagsrummet har tagit slut. Engbergs tavla behöver ljus, nu är den halvsides belyst – hittar en lampa som passar i lampförrådet, måste köpa flera. Och batterier till min nya radio, så att jag kan bära den med mig ut på altanen när det är sådant väder. Inte mera den här helgen verkar det som.

Behöver skura vedspisens ringar, och svärta dem med spissvärta. Och göra rent ugnen i elspisen. Det har behövts länge, flitig användning. Jag lider inte brist på sysselsättning. Läser mellan varven, har försökt mig på Lemmy av Porter, men tror inte jag kommer att avsluta den  läsningen. Vissa böcker fungerar inte med mig. Det här är nog en sådan. Ska ge den en chans till innan den hamnar på Bokbörsen, där jag köpte den.

Har nu lagt hörapparaterna på bordet. Det är ljuvligt tyst, Jan tar en liten lur i sin stol, spisen sprakar ibland och gläder mig, det betyder ju att veden brinner. Utelampan på trappen är tänd, liksom den enda lampan över Engbergs (autodidakt, Sala) tavla. Och min sänglampa, rullgardinen därinne är nerdragen. I köket en lampa över spisen, en i taket och så min lampa på köksbordet. Hemburen från England och mitt hittills enda besök på loppis i Brighton med bästa vännen för några år sedan. Italiens design, nu putsad och finare än då. Släcker taklampan. Den behövs inte nu.

Snart ska jag väcka Jan så att han kan gå och lägga sig. Snart ska jag också gå till sängs och förhoppningsvis sova. Brukar vakna vid 3-4-tiden, men somna om efter idogt mantrande. Upp för det mesta vid 6, halv 7. Te i lugn ensamhet, tills det är dags att koka ägg och duka fram frukosten till oss båda. Tänder i spisen efter att ha tagit bort det mesta av gårdagens aska. Men i morgon ska där skuras innan jag tänder – om jag bara kommer ihåg det i morgondimman. Min, inte vädrets.

God natt, det är kväll nu.

 

 

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Good Friday, kväll

 1. bergalott skriver:

  Å vad du förmedlar. Känslor, eldens sprakande, lugnet omkring, miljön och din omsorg om Jan.
  Du är … ja vad ska jag säga? ❤ ❤ ❤

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  Tack vännen, hoppas du har en fin påskafton!! Kramar i massor till dig och Bamse

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s