Blott en dag

Onsdag 15 april 2020 – hemma i Sundbyberg, Jan vilar och vi ska väl äta middag om en stund. Jag vilar inte, borde antagligen, men knallar bara omkring, rastlöst väntande på något jag inte kan benämna. Jag har inte ångest, bara en dov oro i själen och kroppen. Den tar sig inga dramatiska uttryck, jag gapar inte och skriker inte heller, försöker andas normalt och lyckas rätt bra. Men ändå.

Tiden nu och allas våra liv är satta på vänt. Kanske är det också det som spökar för mig. Taxichauffören i färdtjänsttaxin talade om att han pratat med skatteverket, till ingen nytta. Han ska ut med 50 000 kronor varje månad, och har inte tillräckligt med jobb nu. Röker för ögonblicket ett helt paket cigarretter jämfört med tidigare ett tiotal varje dag. Kan inte hålla oron stången. Han pratade oavbrutet om sitt samtal med skatteverket, ”okej, tack för samtalet” – det var liksom ingen idé att fortsätta prata när de redan talat om att han inte kom ifråga för något ”bistånd”. Det gällde enbart företag med anställda, stora företag – han är ensamföretagare, har inga anställda. Därmed noll hjälp. Trots att det handlar om lån och ränta och avgift som ska betalas så småningom. Jag kan dela hans uppgivenhet inför byråkrati och regler som är svåra att begripa. ”Det gick ju så bra, ända tills det här kom.” Ingen fick sitta i framsätet i taxin, det blev alltför närgånget. Bra, men krångligt för Jan att ta sig in i baksätet. Det gick det med till slut.

Absurt också att ens temperatur kontrolleras före inträde på läkarmottagning – absurt och bra. Det förstärkte känslan av att vi nu lever i en dystopisk framtidsversion av våra liv, av vår tid. Enda möjligheten att överleva är att ta en dag i sänder. Ungefär som när jag till slut lyckades övervinna mitt spelberoende och sluta spela på internetcasinon. Blott en dag, ett ögonblick i sänder. Hon visste vad hon diktade om, Lina Sandell.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Blott en dag

 1. bergalott skriver:

  Att vara egenföretagare idag ojojoj… de kommer att jämnas med fotknölarna. 😦

  Men här i i min radio hemma på min gata i stan, så sa de i morse något om att ? skulle hjälpa enmans-små-företag med 1/4 av hyrorna och av staten begära det dubbla och när det ramlar tillbaka ur statskassan ska det vidarebefordras till den enskilde. Innebär att hyran skulle halveras. Det blir och är så att olika regioner försöker hjälpa på olika sätt.
  Nu vet jag inte om jag fattade galoppen riktigt men det lät lite lovande. Det finns ändå, tack och lov, de som både kan räkna och tänka på den lilla människan. Tänka kan jag men räkna…. 😦
  Kram ❤

  Gilla

 2. midsommarros skriver:

  Jag har nog tappat hoppet beträffande både byråkrater och politiker, de sitter i sina elfenbenstorn och blir mer o mer fjärmade från vardagen. Kommunicerar på fikonspråk, gömmer sig (ja numera bokstavligen) bakom paragrafer och är så fjärmade från sunt bondförnuft man kan bli. Men sig själva sysselsätter de ju nog, sällan diskussioner om rationalisering av det jobbet…
  Men Blott en dag är en av mina favoritpsalmer, varit det ända sedan barn, då man i skolan varje morgon hade andakt o sjöng en psalm. Ganska stor är skillnaden till idag (inte för att jag saknar morgonandakter precis) då det diskuteras om det är diskriminerande att sjunga Den blomstertid nu kommer på skolornas våravslutning….🙄

  Gilla

 3. beskrivarblogg skriver:

  Det är mycket som är annorlunda numera…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s