måndag 20 april

Måndagsmorgon 20 april 2020 – moln och sol därute, 8 grader varmt. Vi har ätit frukost, Jan sätter sig i sin fåtölj här i köket. Vedspisen brinner, lite tveksamt. Jag är påklädd etc. Reflux´en är också tveksam, ligger och lurar eftersom jag inte kunde låta bli att äta två smörgåsar till mitt te. En brukar fungera, två sällan.

Vad ska göras idag? Glädjas åt sädesärlan som trippade nedanför trappen nyss, tofsviporna över åkern, bofinken i syrenhäcken. Bladen har nästan slagit ut, rabatten har ännu ett stånd vackert röda små tulpaner, de första börjar vissna. Och ännu är påskliljorna vackra, liksom den bleknande scillan som spritt sig till andra sidan vägen. Små violer överallt i backen, till och med i ett ”spår” i betongtrappens nedersta trappsteg. Djupblå, vackra, pyttesmå. Men jag har inte hittat min kungsängslilja, kanske blir det ingen i år, kanske är den försenad? Eller jag letat för tidigt.

Deklaration och momsbetalning klarade jag av igår. Skrubben ropar på mig, röj, röj! Fönstren likaså, tvätta, tvätta! För att tvätta ena fönstret i köket behöver jag klänga på bänken framför. Och det andra går inte att öppna efter killarnas målning i våras. Där behövs stege utomhus. Alltihop känns närmast oöverstigligt, men är det förstås inte. Bara jag bestämmer mig.

Och det gjorde jag, har tvättat fönstren i sovrum och kök och de bakre regionerna. Orkade bara ta ett köksfönster (som gick att dela på) emellan, det andra får vänta. Liksom de som målats igen. Bättre blev det, och än har det inte regnat även om mörka moln far över himlen. Orken tog slut efter klättrande och klängande och stående på knä på bänken i köket.

Har suttit ute en stund, Jan gör det fortfarande. Men jag fick för mig att plocka undan vantar och mössor och få lite ordning i mina stora plastbackar som fungerar i stället för garderober. Bra, fick till och med en back över, den kan passa bra till alla utskrivna papper som jag inte vet vad jag ska göra med. Någonting, någon gång kanske.

close up photo of blue bird perched on branch

Photo by Andrew Mckie on Pexels.com

Den här blåmesen kunde ha varit fotograferad utanför mitt fönster, men den bor annanstans.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till måndag 20 april

 1. bergalott skriver:

  Tänk… så fort du nämner vedspisen så befinner jag mig dels i ditt kök men också många år tillbaka när du så målande beskrev köket du satt i och skrev inne på sajten 1av3 (vilket jag tror att det var). 2011 eller något sådant. Där träffade jag Lollo också kom vi på häromdagen och vi undrade om: inte längre??? Tyckte båda att det kändes som evigheter sedan 😀
  Du gör verkligen en fin dokumentation nu i hur ni två, Jan och du, tar er fram och vad ni går igenom framför allt nu i coronatider. Addarnäs känns tryggt.
  Kraaaaaam ❤

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Ja här känns tryggare att vara än i Sundbyberg – och vedspisen älskar jag. Den sprakar nu bakom ryggen på mig, vi har sett på SvtPlay en film, Hampstead Heath som var rätt gullig. Kram vännen minm hoppas du får sova gott i natt!

   Gilla

 2. Karin skriver:

  Skönt med ditt hem, vårvärme, vedspis och småfåglar. Och grattis till fönstertvätten! Det kan vara riktigt gruvsamt innan man kommer igång.

  Gilla

 3. beskrivarblogg skriver:

  Det är gruvsamt också efteråt, träningsvärk. Och i morgon flera – tack för att du läser!

  Gilla

 4. midsommarros skriver:

  Det är en härlig känsla då man äntligen tvättat fönstren 😊 fast numera brukar jag tvätta endast en gång om året (förr varje vår o höst) och först efter att björken blommat, för annars är de täckta med gult ”mjöl”. Man blir bekväm av sig med åren 😏

  Gillad av 1 person

 5. tantenstanttankar skriver:

  Så glad jag blir av att läsa om dina glädjeämnen. Tack för målande beskrivningar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s