En dag, any day

En dag. Vaknar, men ligger kvar i sängen, vill inte börja dagen, gör det ändå runt halv sju. Tar askan ur vedspisen, får den att brinna. Sätter på tevatten, fyller tefiltret i kannan med te. Lägger två ägg i kastrullen med vatten för senare kokning, dukar frukostbordet. Så småningom, eller ibland direkt, kommer Jan ut i köket, oftast utan hörapparaten. Jag hämtar den, så kan vi i alla fall försöka kommunicera. Startar äggkokning, tar fram Bregott, hans favoritkorv, hans bröd och mitt, ser till att saltkaret står inom räckhåll för honom (och mig). Marmelad, något pålägg till mig. Ofta ost. Jag har redan hunnit dricka lite te.

Kanske är vi färdiga med frukosterandet vid niotiden. Någon av oss diskar det lilla som behöver diskas. Om jag har missat tiden för äggkoket och tagit äggen från spisen för tidigt, är äggkopparna gula av äggula. Om jag missat åt andra hållet, inte så. Sitter jag parallellt vid datorn har det hänt att jag torrkokat äggkastrullen… Rekommenderas inte.

Jag bäddar min säng, kollar i Jans rum vad som behöver göras där. Ibland måste golvet torkas, och alltid ska nattens kissbehållare tömmas. Sänglampan släckas, vattenglaset tas ut i köket. Sängen bäddar Jan oftast själv, jag brukar behöva skuffa in madrassen lite.

Jag bär ut blå plastpåse (hjälpmedel för stödstrumporna), sagda strumpor, blöja, tossor, tröja, byxor och fleece i köket. Där väntar också karbamidkrämen som Jans ben (och mina händer) smörjs in med. Och så småningom tar vi itu med klädproceduren, varannan dag duschar Jan dessförinnan. Ibland får han lov att vänta med duschen, eftersom han rakat sig med rinnande varmvatten och beredaren nu är tom…

Ibland duschar även jag. Ofta sätter jag på en tvättmaskin. Om det är vackert och varmt (eller om jag tror så) lägger jag ut dynor i soffan på altanen. Än har jag inte brytt mig om någon duk på bordet, men när det vackra vädret blir mera ihållande kommer den. Och så sitter vi där, ibland mera påklädda än annars. Om solen blir besvärligt varm fungerar arrangemanget med stort paraply i parasollhållaren, via en gammal borste och remmar. I alla fall hyggligt.

Någonstans under dagen hänger jag den där tvätten, jag kanske dammsuger eller torkar golv efter behov. Golvens. Jag funderar på vad vi ska äta till middag, kommer ihåg att Jan vill ha en risifrutti mitt på dagen, kanske fikar vi på förmiddagen dessförinnan. För ögonblicket med mina fula, men goda frasiga kakor till. Syrran lärde mig att de kan bo i frysen och förbli frasiga. Det stämmer.

Sen eftermiddag är det dags för ett glas (numera i litet dricksglas med guldkant för Jans del, vinglasen på fot välter för lätt) alkoholfritt rosévin till Jan, och kanske en Dry Martini för min del, eller ett glas vin. Middag ännu senare, oftast diskar Jan. Jag torkar och plockar undan. Så inväntar vi Rapport, ser ibland något program på Kunskapskanalen eller någon film på SVTplay. Tidig kväll runt nio, halv tio. Kanske sitter jag en stund och kollar Facebook, mejl, press. Eller skriver, för det gör jag också oftast någonstans under en dag. Lite nu och då.

shallow focus photography of bombay sapphire dry gin bottle

Photo by Craig Dennis on Pexels.com

Och i morgon är en ny dag… Åtminstone hoppas jag det, även om jag är seg i begynnelsen.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till En dag, any day

 1. bergalott skriver:

  Du beskriver din Valborg och jag tror bestämt att du känner dig ganska nöjd. Det ska och kan du vara. Jag ska ta och blogga lite om hur min eftermiddag varit men först måste jag vila lite. Kram och så ses vi i det virtuella landet. ❤

  Gillad av 1 person

 2. midsommarros skriver:

  Jag lyfter hatten, du är ofattbart bussig och hygglig som orkar med allt det där, utan att klaga! Gillar även att läsa det du skriver, det flyter fram och som den visuella människan jag är (det är därför jag själv använder många bilder), ser jag det framför mig 😊 Skål åt dig! 🥂🍾

  Gilla

 3. Tack för att du delar med dig av hur en dag kan se ut för dig. Själv har jag haft en ovanligt bra dag, med god vila mitt i, som gör att jag just nu känner mig ovanligt pigg. Ska använda den energin till att skriva på Vårmörker en stund. Skrev i förmiddags också, jättebra för att vara mig just nu. Min halvtidspermitterade man har fyra lediga dagar framför sig, hurra för det med!Så kanske blir det ett litet glas rött för mig ikväll 😉 Kram

  Gilla

 4. beskrivarblogg skriver:

  Skål ifall att – ha det annars skönt ändå!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s