Kväll den 19 maj 2020

19 maj 2020 – fick äntligen tag på distriktssköterskan som bekräftade att hon kommer hem till oss klockan tio. Jan är fräsch och duschad, jag har just hällt ut ett glas vatten över köksbordet och duken. Annan duk på därmed. Lägenheten är vädrad, soporna slängda. Ingen finstädning direkt, men det får duga. Hon kan ta de prover som behövs här. Och vi fick äta frukost, det behövdes ingen fasta.

Genom de öppna fönstren känns luften kylig. Och nu är det mera mulet än sol.

Nu har vår distriktssköterska lämnat oss, hon tog blodprov, blodtryck – som var för lågt fortfarande, behöver kanske ändra någon medicin igen… Puls okej, benen bra. Lungorna var också bra. Möjligen ska hon mäta och beställa stödstrumpor med kardborrband som är enklare att ta på. Hon pratar med Jans läkare och ringer i eftermiddag, vill komma och kolla blodtrycket även i morgon. Vi får se om doktorn ändrar Furix-doseringen.

Vägning en gång/vecka, minst 1,5 l vätska per dag. Lisa var vänlig, proffsig, iklädd skyddsmundering. En timme, hon har tre sådana här hembesök idag, plus bokade tider på mottagningen. Vilken service att slippa åka till vårdcentralen. Glömde förstås ge henne urinprovet som fortfarande står i kylen, kanske ett nytt i morgon om hon kommer igen. Det verkade inte som om hon hade tänkt att hon skulle ha ett urinprov.

Skönt att besöket blev av. Hennes telefon hade gått sönder, därför fick vi inte tag på varandra. Nu ny telefon med samma nummer. Om blöjleveranserna tar slut (vilket de tydligen kan göra efter sex beställningar?) kan vi bara ringa henne så ordnar hon flera. Jag vet att vi har en leverans till i juni åtminstone, enligt följesedeln. Får hålla koll på det, kan inte stå där utan blöjor.

Vi stannar alltså i Sundbyberg till i morgon.

Nu har vi fikat, kaffet fick gå ner utan mjölk eftersom jag inte handlat någon. Har nämligen sådan i min kyl…

Talat med tandsköterska i Täby om den lilla pricken som inte försvinner, på tungspetsen. Kom överens om att jag återkommer när coronan blåst över, har fått mejl med adress och telefon. Bra.

Och nu är vi hemma på Addarsnäs trots allt, i hällande regn. Distriktssköterskan ringde, hon behöver inte göra om blodtryckskollen i morgon. Läkaren ringer om provsvaren, och så fick vi uppmaningen att Jan inte ska äta en halv tablett x i kväll, och inte en dito i morgon bitti. Ska bli intressant att höra vad doktorn säger. Så vi packade bilen och for hit. Fick  meddelande om de upphittade nycklarna, när vi redan lämnat Sumpan. Upphittaren hade tänkt titta över med dem i kväll, men då är vi inte där. Komplicerad tillvaro detta. Nåja, vi får nycklarna så småningom och vi kan tacka upphitterskan.

Nu är det skönt trots regnet att vara här. Sotaren har gjort sitt medan vi var borta, askhinken står på trappen och jag kan inte hämta in den just nu utan att bli sjöblöt. Han har lämnat sot och aska i spisen… Märklig sotare. Vi får vänta med att elda tills skuren är över, tur vi har värmefläkten som gör att det ändå är behaglig temperatur i köket.

Klockan är snart fem. Kokt torskrygg, med stuvad bladspenat till, som middag om någon timme. All tvätt är undanplockad, saker och ting ligger hyfsat där de ska, Mollys hundbur står kvar i bilen. Det blir ett glas Les Fumées Blancs till torsken. Spisen brinner nu.

En gammal god vän ringde idag och gjorde mig glad. Varför gör jag själv så sällan detsamma? Tanklöst, bokstavligt talat.

I morgon fyller äldsta barnbarnet år, Simon blir 29 år.

Nu har Jan diskat middagsdisken, och jag torkat. Torsken var god. Och det regnar inte längre. Nästan lite tveksam sol i det grå på himlen. En alltför väl kamouflerad liten fågel skuttar förbi utanför köksfönstret. Hinner inte se vem. Kanske en bofinkshona. Har sett en vacker fasantupp även idag, när vi åkte hit ut.

Så är det tisdagskväll, Jan sover och jag med, snart. Det är inte svart därute ännu. Och det regnar inte. I morgon ringer kanske doktorn och talar om hur vi ska ha det med piller hit och dit. I kväll har jag tagit bort ett halvt av en sort och i morgon bitti detsamma av en annan sort. Mediciner som tar ut varandra är inte bra. Bra åt ett håll blir lätt skadligt åt ett annat. Vägning ska jag också försöka komma ihåg i morgon. Inte jag, Jan.

brown rabbit

Photo by Frank Cone on Pexels.com

Får väl ställa vågen på köksgolvet så att jag snubblar på den för att minnas.

Lite läsning av Den långa flykten nu, så sover jag gott. Om jag inte gör det före läsningen.

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kväll den 19 maj 2020

 1. Karin skriver:

  Allt som ska kommas ihåg och allt som ska fixas … Hur konstigt det än kan låta tyckte jag det fanns en slags trivsel i det som jag kan sakna.

  Kom du ihåg vågen:)?

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  Jag kan nästan förstå det du säker om saknaden, men just nu är vardagen, alla dagar, så fulla av kom ihåg-grejer – till exempel glömde jag ett femton pack ägg i kylen i stan… Men våg och vägning kom jag ihåg, och idag har jag pillat upp alla blodtryckspåverkande piller ur dosetten – in för koll igen nästa vecka… Dagen har varit skön, suttit ute hela dagen, och nu på kvällen på trappen i solen. Tack för dina fina bilder, Karin – de gör mig gott.

  Gilla

 3. Vad bra med hemmabesök, och allt som blev gjort! Hoppas att ni får en fin torsdag, här är det strålande sol!

  Gilla

 4. beskrivarblogg skriver:

  Här också strålande sol, nästan för varmt trots att jag sitter i shorts och linne – ha en skön dag ni med!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s