Livet är gott, också

Torsdag 4 maj 2020 – vårdcentralen ringde, de kommer upp på förmiddagen, ”är ni hemma?”

Nu har Jan duschat igen, och fått ordning på håret som stod åt alla håll i morse. Molly och jag var ute vid 7-tiden, vi har ätit frukost alla tre, disken är diskad, jag har hittat rullen med hundbajspåsar som ska vara kvar här – och nu väntar vi. Stödstrumporna får också vänta, så att sköterskan kan inspektera Jans ben.

Känns lite kyligare i luften, men sol och just ingen vind.

Molly råkade komma lite för nära den stora röda katten på gården – och katten labbade till henne så att hon (Molly) pep. Sedan följde den efter oss, och Molly sneglade hela tiden bakåt för att se om det var fara å färde. Den katten var inte rädd för en tämligen liten hund, antagligen inte för en större heller.

Nyss smorde jag in händerna, nu inser jag att jag behöver tvätta glasögonen. Konstigt hur de här två sakerna ofta hänger ihop, fast i fel ordning.

När hembesöket är avklarat åker vi hem till mitt, kanske fortsätter vi till Djurö i helgen.

Här är vi nu hemma hos mig, har fikat och ätit Napoleon-bakelse till. Nyss kom tre regndroppar, så nu sitter vi inne. Har hittat hårborste och Jans glasögon, inte i Mollys väska som jag försökte tro,  men väl prydligt instoppade (de måste ha gått dit på egen hand) mellan tre vikta sjalar i min låda därför. Jag kollade för att se om glasögonen halkat ner där, och det hade de… Däremot hittar jag inte en betälld Bokbörsen-bok, tror den finns på landet. Och dit åker vi kanske i helgen. Jag har en dröm – att en gång ha samtliga tretusenfemhundra böcker i bokstavsordning, inte i dubbla rader med tveksam ordning emellanåt. Samma författare finns ofta på flera ställen, inte bra.

Nu släpper jag allt letande för idag, det är utmattande. Apropå utmattande, jag har lyckats kränga på det tvättade madrassskyddet på Jans madrass, och bäddat rent. Min egen säng får vänta lite, täcket är tvättat och rena lakan ligger där tills jag återfår orken.

Med återfunna brillor ägnar sig Jan åt boken om Gärdet och Hjorthagen förr och nu, som han fick i posten från sina syskon. Uppskattad omtänksamhet om brorsan. Om han vill och behöver läser jag gärna för honom, men dessförinnan får han hålla på själv.

Hembesöket idag bestod av två syrror, som kollade det ena och det andra. Blodtrycket hade stigit något, men var fortsatt bra, fötter och ben mindre svullna än tidigare, pulsen okej men lite svajig – förmaksflimret. Ultraljud för att säkerställa att urinblåsan töms som den ska, och det gör den. Vätskedrivande Furix är hjälpsamt. Koll igen om en vecka. Fantastisk service, trevliga unga kvinnor som vet vad de gör. Vi är tacksamma att det fungerar, kanske ringer doktorn i morgon när hon sett journalen från besöket.

Välsignat tyst här efter ett par bråkiga dagar i stans buller med gator som borras upp, bilar som backar och varnar, som accelerar alltför fort, hundar som gläfser och barn som skriker. Allt det där är inget jag behöver, jag vet inte vad som skulle få mig att vilja bo för gott i stan. Om jag blir så gammal och sjuk att jag inte kan bo här blir det väl så. Men då i Norrtälje som ändå är mindre ”stan” än Sundbyberg. Än är vi inte där, varken Jan eller jag.

Av okänd anledning är jag bättre till mods idag än tidigare i veckan. Kanske för att jag fortfarande gläder mig åt ha mött sondottern igår kväll, och träffat sonen kort, liksom pratat med sonsonen som ville åka ut till Djurö ett par dagar. Och vi sågs när han och hans mamma var här med ved i söndags. Inte mycket till kontakt något av det, men mer än på länge.

En god middag med överbliven potatissallad, romsås och varmrökt lax, sallad, ost. Rosé och vitt vin till.  Disken ligger i hett vatten i diskhon och väntar en stund. En geting har förpassats utomhus via handduk. Solen lyser och det regnar inte. Vad ska jag läsa nu? Den rödvinade Frozen Music av Cobbold, är förpassad till soppåsen. Jag får ta en titt. Ibland blundar jag och tar en bok, vilken som helst, ur bokhyllan. Ibland vill jag läsa om just den boken. Nu blev det Stephen King´s The Tommyknockers, som jag inte vet mig ha läst tidigare.

En stund på trappen i solen. Livet är gott.

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Livet är gott, också

 1. Karin skriver:

  Ja livet kan vara gott på många sätt. När min Martin bara hade något år kvar i livet, måste få syrgas dygnet runt och rätt mycket hjälp (av mig) funderade jag ibland på om det kanske skulle gå att ordna någon avlastning. Det blev några rätt onödiga städtimmar varannan vecka och jag insåg att så länge jag klarade det var det bättre att sköta allt själv. Diskussionerna om tillfälligt ”avlastningsboende” för att jag skulle kunna åka till landet och fixa med husen visade att man i så fall måste ha många fler hemtjänsttimmar innan det kunde bli aktuellt. En bisarr ordning, ibland, där man liksom måste göra ”hemtjänstkarriär” innan man kan trappa upp till något annat. Vi löste det så att hans syster ryckte in ett par dagar i stället medan jag åkte till landet och röjde upp.

  Min poäng är att Martin hade det bra och att jag i efterhand är glad att jag orkade som jag gjorde. Fina minnen och skönt att veta att det funkade för honom.

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  Av hemtjänsten ville jag ha städning, fick inte. Däremot dusch 3 ggr/v, vilket vi än så länge klarar själva, dessutom när det behövs. Och avlastningstimmarna fryser väl inne, nu utnyttjar jag dem inte. Så vi stretar på, jag är glad så länge jag orkar och det är nog Jan också, även om han igår frågade ”heter du Margareta” – ”jaa” – ”alla är så lika, ville vara säker på att jag hade rätt”.

  Gilla

 3. Hoppas att du fortfarande känner dig bättre till mods. Kram, och ha en fin dag!

  Gilla

 4. beskrivarblogg skriver:

  Tack vännen – gårdagen var inte så kul, men bättre idag. Ha en fin dag du med!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s