Färskpotatis

Som andra kallar nypotatis, eller något annat som jag inte känner till. Hur som, denna måndag har vi ätit årets svenska färska potatis och den var god.

Måndag 7 juni 2020 – har städat huset, tvättat. Nu börjar det kännas fräscht och fint. Jan sitter ute i det som inte är solsken, men ganska varmt ändå. Och Molly ligger på trappen efter några rekognosceringsvändor i grannskapet.

Det här blev en dag full av görande. Kakeltvätt i duschen, toatvätt i mulltoan, plus alla andra tvättar – maskinen har gått varm idag. Välsignar den, och tänker på alla år med barn utan tvättmaskin. Grannen och jag hade en vevbar sak, hur rent det blev ska vi inte prata om. Och vi bar vatten från pumpen nere vid vägen på den tiden.

Det har varit hyfsat varmt även om solen gömt sig bakom bomullsmoln. Grannfrun (mamma till de två som hjälpte mig upp med allt igår) ringde och undrade om hon skulle handla något. Hon tänkte komma ut i morgon. ”Hundbajspåsar” – det hade jag glömt ta med. Lätt att förstå varifrån ”barnen” fått sin omtänksamhet.

Snart ska vi äta matjessill och potatis. Jan har gått en vända på vägen med rullatorn, och han tog sig både nerför backen och upp igen. Bra. Men det var jobbigt. Om han gör detta en gång varje dag det inte spöregnar får han kanske lite kondition.

Färskpotatisen var god, bättre än jag vågat tro. Nu har Jan diskat, och dagens sista tvättmaskin är snart klar, med lakan och duschdraperi. Sedan får det duga. Solen tittade fram en stund så att jag satte mig ute medan disken togs om hand. Läser att S nu ligger väldigt bra till i senaste mätningen, och att SD backar mest. Igår tyckte jag mig förstå att S var på fallrepet.

Jag är trött efter allt knogande – vännen Helen tyckte jag knogade så – och den tanke som föll mig in var att eftersom jag inte knegar, så knogar jag. Något ska även jag göra. Sammanfattningsvis är det skönt att vara här, det här är en plats där jag har många rötter. Vi har varit här, i olika konstellationer i olika tider, under de senaste drygt femtio åren. Vi är här nu.

potatoes

Photo by Pixabay on Pexels.com

De här är någon annans fina potäter, säkert goda de också.

 

.

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Färskpotatis

 1. Karin skriver:

  Bråjopp hette det hemma i Horndal. Vilket är en kortform för jordpäron som har bråttom att bli klara, dvs de tidiga färskpotatisarna.

  Håller med om att du har det knogigt. Hoppas du hinner ha det lite bra också!

  Gilla

 2. En dag full av görande känns ofta skön efteråt. Och färskpotatis är gott. Kram, ta hand om dig!

  Gilla

 3. beskrivarblogg skriver:

  Kram till dig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s