Mat och annat

Regnet kom vid femtiden i morse, och så nu mitt på dagen. Det behövs, hoppas bara att den gamla takpapp som ligger kvar på taket håller emot. Jag gör rabarbersmulpaj, med lite hallon från frysen. Grannen har mera rabarber än hon behöver. Vaniljsåsen står kvar i kylen på Addarsnäs… Kan kanske smaksätta lite crème fraiche med vaniljsocker. Det blir efterrätten idag, förhoppningsvis ätbar pyttipanna på gårdagens rester till huvudrätt. Med röd spetspaprika och färsk lök, stekt färskpotatis.

Molly är nöjd att stanna inomhus nu när det regnar, hon har redan tagit en rejäl vända i skogen och kom hem blöt och lortig. En snabb tassdusch fick henne hjälpligt ren. Mitt i det värsta hällregn jag upplevt på länge kom blöjleveransen. På med regnrock och stövlar och keps, och ner med skottkärran och upp igen med två kartonger. Härligt att leveransen hit fungerade, även om jag fick byta kläder när jag väl kom in.

Nu försöker jag räkna ut vad som ska med in till Sundbyberg i morgon, och därefter vidare ut till mitt efter hembesöket på torsdag förmiddag. Inte så mycket hoppas jag. Smulpajen blev jättegod och det var inte alldeles fel med en klick smaksatt crème fraiche till den. Det som är kvar får följa med i morgon.

Det regnar fortfarande, men inte lika häftigt som nyss. Borde flytta blomster och annat in under altantaket, men väntar en stund. Det klarnar något, men regnar fortfarande.

Idag är Jan vaken och tycks veta vem jag är, han har i alla fall inte frågat. Jag får tala om att det är tallskräp, det där som nästan täcker altanen. Det kom han inte ihåg. Och han studerar med intresse boken om Hjorthagen och Gärdet, hans hemtrakter. Tack till hans syster och bror!

Tittar in på Karin Englunds blogg och gläds åt både akvarellerna och texterna, nu om fiskargubben med sällskap på väg in i Hammarbyslussen och Stockholm. Hon skapar en bild varje dag under den här coronaisoleringen, och jag hoppas att det blir en utställning så småningom. Hundra akvareller ska hon göra, ett imponerande, lustfyllt (för henne hoppas jag, och framför allt för oss, som får njuta av hennes bilder) och härligt upplyftande projekt!

Det har slutat regna, Jan sover en stund i soffan och Molly ligger nöjd bakom min stol. Pyttipannan är klar, bara två ägg som ska stekas om en timme. Jag dricker ett glas rödvin medan jag väntar på att det ska bli dags. Middagen är äten, och var god. Jan diskar, solen lyser och regnet är borta. Allt tallskräpet är kvar på altanen, det får ligga tills det kanske blåser bort. Snart Rapport. Och programmet Biltokig, som Jan tycks vilja se – jag vill det inte, befriar också öronen från hörapparaterna.

Molly går ut och kissar i närområdet. Och kommer hem när jag ropar på henne, inte med namn men på vårt gemensamma obegripliga språk. Det är bara vi som kanske förstår det.

Jag vill gå och lägga mig, men väntar tills Jan är färdig med teven. Hans strumpor ska av… Och klockan är bara halv nio, solen lyser – och jag är seg och trött.

Ombyte till kvällen för Jan, lång palaver om att de kläder som just tagits av inte ska på igen. Förrän i morgon. Och ”borsta tänder”, ”ta på tofflorna om du vill”. Det vill han. Han blir trött på mitt domderande, men utan det skulle inte mycket hända. Eller så skulle det, sådant som vi inte vill ska hända.

Nu nog för idag. God natt så småningom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s