Torsdag som plötsligt var söndag

Torsdag 30 juli 2020 – har kört två tvättmaskiner, en med vittvätt och en med duschdraperi och lite annat. Torkar fort idag. Jag har också varit ner till sopstationen och slängt överbliven takplåt, och en trasig plastbalja. Och in på biblioteket och lånat några flera böcker. Nu är klockan kvart över två på eftermiddagen, det blåser, men är skönt när solen lyser bland molnen.

Molly är kopplad med långt koppel så att hon inte kan smita. Hon gillar det inte, och jag kan inte vara utom synhåll länge innan hon börjar småyla. Just nu är hon nöjd och tyst.

Sonen hade ärenden att ombesörja idag, men kommer kanske i morgon. Och en syrra kanske kommer förbi på lördagen. Hon skulle ändå ut till Stavsnäs i morgon. Kanske. Många kanske, men de är välkomna.

Så blev det helmolnigt, eller kanske helmulet. Vi går in. Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor till middag idag. Tror jag än så länge. Molly far omkring inomhus, är stressad och vill hela tiden något annat. Vad är oklart. Hon får mig att låta illa. Vädret ser dessutom ut att dra ihop sig till nederbörd, kanske åska. Om det ena hänger ihop med det andra vet jag inte heller. Oavsett vad så blir jag också stressad, vilket inte gör Molly lugnare. Det börjar bli dags att prata med hennes ägare, känner inte att jag gör något bra jobb som fodervärd åt henne. Orken räcker inte riktigt till.

Nu har vi ätit vår pyttipanna, med egenhändigt snabbsaltad gurka till. Syrran är nog nu på Ekholmen utanför Stavsnsäs, här har hällregnat, men blåsten har avtagit. På lördag kommer hon hit, medförande bubbel för att fira att vi ses, om än med behörigt avstånd. Jag får hitta på något gott att äta.

Det har nästan slutat att regna, nu när klockan är halv åtta. Dags för Rapport. Kunskapskanalen har visat oss hur man gör papper, fantastiskt papper, av mullbärsträdets fibrer, som är ”vackra fibrer” enligt den japanske pappersmakaren.

Jag läser Åsa Hellbergs Välkommen till Flanagans och tycker tyvärr att den är tråkig. Påminner om engelska feelgood romaner och får mig att tänka Pemberton. Kanske är jag ute och cyklar, men inte får den mig att bli ivrig att läsa färdigt. Känns förutsägbar, utan att jag kan uttrycka vad det är jag tror mig förutse. Och eftersom den beskrivs som del ett i en serie, så… Synd, jag gillade Sonja-böckerna, men det är ju några år sedan.

Fick Linda Bönströms nyutkomna bok Hur han sa dekadens och hon föll i brevlådan idag, har ännu inte hunnit öppnat påsen. Och så har jag ett manus som det plötsligt var bråttom med, ska redigeras och korrigeras. Och en knäpp jycke som idag har farit omkring och gnällt hela dagen. Nu ligger hon, förmodligen uttröttad, bakom min stol och sover. Kanske är hon väderkänslig, eller hormonrubbad. I morgon får hon följa med ut i svampskogen, kopplad. Hoppas att vi hittar svamp också. Regnar fortfarande, det behövs.

Fredagsmorgonen börjar vid sex, då vill Molly ut. Jag lyckas låtsas sova en stund till. Nu är vi inne igen, blöta om fötterna. Sol, lite vind, moln. Tolv grader. Och hund bakom min stol. Jan sover fortfarande, jag har förberett frukosten men inte satt på spisen.

Idag ska sonen hämtas efter bussfärden hit, hoppas inte bussen är fullsatt. Han åker på förmiddagen, kanske färre passagerare då.

När sonen kommit tog han hand om Molly och jag kunde gå en sväng i skogen. Ensam. Skönt, hittade några kantareller också, men inga Karl-Johan, såg ingen annan svamp än en halvt uppäten kremla. Nöjd när jag trött kom tillbaka. Testade ett rensknep som jag läst mig till: ett par deciliter vetemjöl i diskbaljan, kallt vatten och så i med kantarellerna. Allt skräp försvinner ner till botten, svampen är bara att plocka upp, ren. Fungerade. Jag behövde bara skära bort botten på svamparna. Perfekt. Har förstås lärt mig att svamp inte ska sköljas i vatten, men det här var så bra att jag struntar i det för framtiden.

Svampen ska ätas i morgon tillsammans med rostade grönsaker och fläskfile, sparris, färska rödbetor. Det blir nog bra, med avocado och egengjord skagenröra före. Syrror ska firas, särskilt om de medför bubbel. Sonen är värd att fira utan att ha medfört bubbel.

Jan ser på teve. Han har suttit ute större delen av dagen. Gått lite här på verandan. Nu är det kväll, vi har ätit falukorv i ugn med ost och tomat, och det var gott. Jan har lagt sig, jag snart, och soner också. Molly har gått på promenad med sonen en gång till idag och är trött hon med.

Det var torsdag och nu är det söndag. Ibland går tid fort. Syrran har varit här och åkt hem igen efter härlig middag igår. Vi mår bra allihop, det var fint att ses och sitta ute och äta gott i varm kväll. Sonen tar hand om Molly och går ut med henne så att hon är nöjd, Jan ser nu på Rapport.

Jag har jobbat med manus som har bråttom hela dagen, har ungefär hälften kvar. Det måste bli klart senast i övermorgon… Nu slappar jag och gör ingenting, läser en Nora Roberts. Inte betungande. Har lagt de biblioteksböcker i tillbakakassen som har diverse tidsperioder i berättelsen, typ ”nu” och ”1942” fram och tillbaka. Orkar inte med sådant, vill ha löpande tid, vilken som, men samma. De åker i retur i morgon när sonen vill till bibblan. Han ville nog redan igår, men det fungerade inte. Nu diskar han, skönt. Och jag lägger ner den här texten.

 

 

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s