Igår

Torsdag 24 september 2020 – vacker morgon, diset har försvunnit och solen lyser. Inga moln och bara lite vind i träden.

Gräsmatta och buskar grävs upp mellan husen på andra sidan gatan. Ännu står de stora träden kvar. Jag hoppas de får fortsätta finnas där, ett grönt blickfång som behövs i en stad som blir allt fattigare på träd. Nyligen fälldes en stor och mäktig tall vid ett hus på andra sidan Jans bostad. Och ett aningen mindre träd försvann ett kvarter bort, där står ännu varningsskyltar runt stubben. En stad med många hus tätt behöver träd. Jag behöver träd.

Om en liten stund kommer Lisa, distriktssköterska, för att kolla Jans blodtryck – det svänger ibland lite väl mycket, beroende på hans förmaksflimmer och medicin. Nu verkar det dock som om hans mediciner är i balans.

Han blundar en stund i soffan medan vi väntar.

Lisa har kollat blodtrycket, som var okej – 130/80 är bra för den som medicinerar (annars 140/80?), Jan hade lägre, men inte alarmerande lågt. Och han håller matchvikten, 97 kg. Nu försöker jag bestämma oss för om vi ska åka till landet eller till Addarsnäs. Har inte fått någon avisering om mina beställda böcker… Tror det blir Addarsnäs i morgon, och landet i början på nästa vecka. Och pyttipanna med stekt ägg och rödbetor till middag idag. Viktiga beslut alltsammans. Jag behöver inte gå och handla idag.

Nu har vi varit ute i en dryg timme, suttit på en bänk i solen och på gården i en stol, gått runt ett par kvarter. Idag var det jobbigt att gå för Jan, men vi kom hem.

Klockan tre får Jan sitt glas alkoholfritt vitt vin, och tryffelsalami. Plommonen har han ätit upp. Jag får en Dry Martini (eller ett glas vin beroende på vad som finns i kylen), och några skivor salami. Det här är en av de rutiner vi försöker hålla igång. Dagen delas upp i fungerande delar, om tre timmar blir det middag, och någon timme därefter teve. Åtminstone en timme, innan det är läggdags.

En lägenhet i huset mittöver gatan står tom sedan i vintras. Varför? Vet inte om det är en hyresrätt eller en bostadsrätt. Och högst upp i samma hus verkar en lägenhet också tom, balkongens blommor är inte omskötta som tidigare, men kanske den som bor/bott där fortfarande bor på ”landet”. Lite sorgligt att se tomma fönster, lite sorgligt att inte veta.

Rödbetorna var slut i den här kylen, det blir ketchup i stället.

Ser på teve ett program om ”romansbedragare” – oftast kvinnor som fås att betala stora summor pengar till bedragare, där de som har kontakten bara är småpojkar i sammanhanget. Skam, skam igen – skam som dödar och får de bedragna att inte sluta vara bedragna.

Skam som när jag var spelmissbrukare. Kvinnan som nu intervjuas säger att det som förstörts är ”min syn på mig själv”. Pengarna är inte det viktiga. Skammen har förstört hennes självkänsla. Känner igen det.

Jag drar paralleller med mitt spelmissbruk. Det som händer går inte att förstå. Det går bara att acceptera, och så småningom kanske förlåta.

En stund i solen

”Skammen ska tillbaka där den hör hemma.” Babben Larsson.

Lite här och där skriver jag något, eller läser. Försöker lösa något supersvårt sudoku och lyckas ibland. Besvarar vår fina distriktssköterskas mejl om att hon meddelat läkaren Jans blodtryck, och behov av nya recept. Och tackar ja till tid för influensavaccin när det blir så dags. Lisa är så omtänksam, och gör ett så bra jobb. Vi känner oss väldigt trygga med henne. Det är viktigt, när man som Jan och jag idag, inte längre kan skapa vår egen trygghet.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Igår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s