Nyser inte, men funderar

25 oktober 2020 – jag är glad och tacksam för ved och bokhyllor från äldste sonen och hans familj. Och jag sitter här ensam igen, och tänker på hur våra korta liv slutar. Jag är 78 år, Jan är 85 i jul. Just nu kämpar han med både demens och urinvägsinfektioner. Jag är veterligt frisk, men trött.

Om vi sätter oss i Sundbyberg, i hans lägenhet – kan vi börja använda hemtjänsten igen. Några timmar som känns rätt betydelselösa just nu, och dessutom smittfarliga. Nu är jag (och han tills han kom in på Danderyds sjukhus för ännu en urinvägsinfektion) hemma hos mig utanför Norrtälje. Jag inbillar mig att ingenting smittar oss här, även om jag åker och handlar det vi behöver. Något socialt umgänge har vi inte.

Livet är absurt. På vägen utanför ”mitt” hus far bilar förbi med lerduvenågonting. Ägarfamiljen är här – det är läslov (lärde mig idag att det heter så, inte höstlov, som om någon unge läser mera för att man döper om). Och det är jakt. Jag kan inte gå ut i skogen om jag skulle få för mig att leta efter trattkantareller. Aldrig hittills har jag inte plockat svamp. Är det ännu någonting som ska försvinna in i ålderdomen?

Jag nyser, förmodigen bokdamm. En banankartong till ska plockas in – sedan kan jag – om jag vill och ids – plocka in några av de böcker som står i dubbla rader i den tomma bokhyllan. Nyser igen.

Nu ska jag värma Thai-mat, Jan är inte så förtjust i det – så det blir min middag idag – när jag slutat nysa…

Hur ska man/jag hantera den här obekanta tillvaron? Jag menar inte enbart Corona, men också ålderdom, demens, otillräcklighet. Ensam. Bara jag som kanske (osäkert) kan göra resten av livet för Jan bättre än det skulle varit annars. Vem kan bestämma vad som bra. och inte bra?

Men jag är den han har närmast, och det är jag som fattar beslut som påverkar hans liv. Som nu, när han är tillbaka på sjukhus igen.

En vän kände igen hur svårt det är att vara den som ska bestämma nästa ”drag”, utan att vara läkare eller ha kompetensen. Men ändå vara den som fattar beslut hit eller dit…

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nyser inte, men funderar

 1. bergalott skriver:

  Att vara den som står för besluten är en prövning som inte alla kan hantera. Ibland har man någon att resonera med, men så är inte fallet alla gånger.
  Av egen erfarenhet så står man ensam eftersom jag var den som stod närmast i vardagen. Barnen höll sig på behörigt avstånd och det var fullt förståeligt. Långväga ifrån och med tankarna i sina egna liv. Kanske lite rädda och inte redo för att ta initiativ.
  Vad jag kan se och känna med dig och Jan är det något som endast du, som utvald, behärskar. Du valde och axlade något som de flesta människor skulle sky med alla medel. Du hade kraften och den har du fortfarande efter så här lång tid.
  Du kommer att klara av det. Jag vet det. Starkare kvinna får man leta efter. För egentligen hade du kunnat vända allt ryggen och gå fri, eftersom ditt liv ändå var fyllt till bredden av sorger.
  Heder och respekt åt dig Margareta! Du månar om dina barns far och med det gör du det i kärlek.

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Tack för goda ord som behövs just nu. Vet ingenting om honom för ögonblicket, det direktnummer jag fått till ansvarig sköterska är upptaget hela tiden… Kram på dig och tack än en gång

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s