Fiction eller verklighet

Skriv fiction säger någon på Facebook, eller en dikt, en novell som kanske börjar i det hemvana, men slutar oväntat. Och jag känner hur jag krymper, min fantasi har inte räckt till hittills, och vad skulle ha gjort den mera kreativ nu? Jag försökte hitta på historier om Brianna för några år sedan, men hon slocknade. Liksom Agnes, när hon blev alltför lik mig. Men kanske finns det lite liv i Agnes fortfarande – borde kolla vad jag skrivit hittills.

Häromdagen fick jag för mig att mormor förmodligen fick ”mat och husrum, och kanske lite lön” när hon förestod ålderdomshemmet i Gustavs. Hon var ogift, och hade två döttrar utan någon angiven fader. Senare fick hon en dotter till med morfar, och ytterligare tio år senare gifte de sig. Han hade en son, vars mamma (och hans hustru) dog vid förlossningen. Morfar var inte min biologiska morfar, men väl mitt hjärtas. Han satt alltid på sin gamla pinnstol i hallen därhemma. Den står nu bredvid Jans säng hemma hos mig.

Ingen finns längre som kan berätta hur det var att vara mormor. Jag vet inte ens var i tiden hon arbetade som respekterad föreståndare på ålderdomshemmet. Min mamma och hennes äldre syster var födda 1909 (tror jag) och 1913 (vet jag). 1915 kom moster. Morfars son var född när då? Mormor och morfar flyttade till Avesta ungefär samtidigt som de gifte sig. Hur länge de bodde tillsammans dessförinnan vet jag inte heller.

En krånglig familjehistoria. Jag skulle så gärna vilja veta mera, men så länge mormor levde – och hon var 91 när hon dog – berättade hon ingenting, för mig. För min yngsta syster, som hade vett nog att intervjua mormor, talade hon äntligen om att morfar inte var mammas och moster Astrids pappa. Vem som var det framgick inte… Och syrran trodde jag visste att morfar inte var min morfar. Först blev jag orimligt ledsen, och arg på mormor som inte berättat någonting. Konstigt nog var jag aldrig arg på morfar. Så bestämde jag mig för att han förstås var min morfar i alla fall. Det är han fortfarande. Numera är jag inte arg på mormor, jag anar vad som skapade henne. Hon var mycket säker på att hon visste bäst i alla sammanhang, en moralisk kompass som alla skulle rätta sig efter. Min pappa gjorde ofta inte det, inte min farmor heller. Idag skulle jag kalla henne för ”control freak”, och hennes behov av att alltid vara den som styrde och ställde bottnade säkert i hennes tidiga erfarenheter. Det begrep jag inte medan hon levde.

När jag var ung trodde jag att jag visste allt, och att det jag ville var det rätta för de som så småningom blev min familj. Idag inser jag att det var samma felaktiga tänk som mormor levde efter.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fiction eller verklighet

 1. bergalott skriver:

  Luta dig tillbaka och släpp alla krav på litterär prestation. Din tid är inte just nu. Du har händerna fulla ändå med en livsuppgift.
  Din Free Spin är ett mästerverk och till samhällsnytta. Vem f*n presterar slikt? 😉 ❤ ❤ ❤

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Nej, särdeles litterär är jag inte. Kramar dig i tanken, gläds åt dina ord – de två böckerna som min vän tog med sig igår skulle ges till två diakoner nere i Färjestads-trakten. Det är bra tycker jag, apropå samhällstjänst. De böcker jag skickade till Spelberoendes förening i Stockholm har inte kommenterats med ett ord, inte ens tack… Ta hand om dig, snart ska vi iväg med färdtjänst.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s