Söndag med Biden

Än rapporteras inga kravaller i USA, ingenting från Trump heller. Hoppas han kan ta in att han faktiskt förlorat, och att han nu får dra sig tillbaka till en annan tillvaro.

Söndagsmorgonen inleds med att Jan går på toaletten, jag vaknar. Bäddar om hans säng med rena lakan. Han lägger sig ett tag till, klockan var bara kvart i sju. Jag läser Bidens tal till nationen, och hoppas att den andre har vett att dra sig tillbaka med någon sorts heder.

Varje morgon vaknar jag med oro över vad som händer i det andra sovrummet. Dörren står numera öppen, och en lampa är tänd. I morse hade Jan flyttat sin säng så att det var ett stort mellanrum till den andra sängen. Varför visste han inte. Tacksam att han inte ramlat ner, kanske hade flyttandet något med blöta lakan att göra. Nu är ordningen återställd, han har vilat en stund till och vi har ätit frukost när klockan är halv tio.

Dosetten med mediciner och vitaminer är klar för fjorton dagar. De färska räkorna till kvällens skagenröra är rensade. Huvudrätt kalvlever med lök och grädde, potatisgratäng i portionsform. Ost. Tvätten hänger på strecket. Tagit in ved och eldar.

Nu har solen tagit sig fram mellan molnen, Jan tar på sig solglasögonen där han sitter i köket. Hans ögon är påtagligt känsliga numera. Duschen får vänta tills nästa tvätt är klar.

Pelargonknoppen har slagit ut, liten, rosa och vacker. Och kaktusens blommor visar sig vilken dag som helst. Glädje.

Jag läser på nätet om PEP-andning, andas in genom näsan och ut via en slang i en flaska med vatten, så att vattnet bubblar. Är bra för lungorna, och kan tydligen också vara nyttigt för den som har problem med slembildning. Som Jan. Ska kolla med distriktssköterskan. Enklare än slang och flaska är huff-andning – det kan vi träna själva. ”Lukta på blomman, blås ut ljuset.” Dra in luft genom näsan, stöt ut den genom munnen. Hur det ska kunna hjälpa mot slembildning begriper jag inte, men det är mycket i vårt nuvarande liv jag inte förstår.

Jan har duschat och tvättat håret, men vill sitta i morgonrocken ett tag till. Okej. Hörapparaten har han i alla fall i örat igen, utan den blir våra försök till kommunikation nästan komiska. Nästan. Nu, kvart över tolv, är kläderna på. Själv väntar jag med att duscha tills varmvattnet blir varmt igen…

Nu är himlen jämngrå, solen har krupit undan. Det blev en blåare himmel igen, och vi gick ut på en mycket kort promenad. Tittade på vattenfallet i ån och hörde änderna tjattra. En stunds vila på rullatorn i solen, och så hem igen.

Bilden på vattenfallet tycks ta tid på sig från min telefon till datorn…

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Söndag med Biden

 1. lenaikista skriver:

  Mycket presidentval blir det här… Känns ju ändå hoppfullt, till skillnad från straxt efter valet. Gillade Bidens tal.
  Om andning: Inför sin operation fick min man lära sig andningsövningar med ett munstycke, men man kunde även andas in genom näsan o ut genom sammanpressade läppar, alltså med motstånd. Ganska jobbigt, jag testade också.

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  Lena – det är samma övning som att ”lukta på blommorna, blåsa ut ljuset” – jag har också testat, och Jan, med viss förundran… Gillade Bidens tal. Hoppas alltihop går vägen. Och tack för läsning

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s