Onsdag kväll

Onsdag 2 december 2020 – läkaren på Danderyd berättar att Jan är stabil; han kan äta lite och dricka med hjälp, antibiotikan behövs inte, han har ingen bakteriell infektion ovanpå covid19. ”En ren covid19” kallade doktorn det. Nu får han observeras några dygn och så kanske åka till geriatriken på Jakobsberg för rehab och stöd. ”Lång väg att gå.”

Jag satt en lång stund och bara skakade. När jag såg att det var Danderyd som ringde vågade jag nästan inte svara. Och så blev jag alldeles skakig. Inser att han inte på något sätt är fort frisk, inser att urinblåseeländet kvarstår, inser att han kommer att behöva mycket hjälp framöver. Ändå. Glad och tacksam över att bo i ett land där åtminstone delar av vården fungerar som den ska. Trots vissa politiker som jag inte ens vill nämna vid namn.

”Köp en trisslott” skulle Ulf ha sagt.

Fåglar idag, hackspett som letar efter nötväckans gömda frön i trädet. Trädkryparen har samma ärende som hackspetten. Svartmes, domherre. Och trappen full av fröskal. Nu eldar jag i spisen, har tagit fram något okänt ur frysen, försöker samla ihop mig. Har mest lust att gå och lägga mig, men gör inte det. Då får jag inte sova i natt. Är trött.

Läser Driving to Detroit – memoirs of a fast woman, av Lesley Hazleton. Tror den kan fånga mitt splittrade intresse en stund. Nils-Petters manus får vänta tills jag är i bättre form. Vedspisen knäpper, jag är glad därför.

Ett lodjur lär ha promenerat i Norrtälje, stackarn. Hoppas hen hittade ut därifrån. Klockan är bara fyra på eftermiddagen.

Om Jan nu tar sig ur covid19 och klarar någon sorts rehabilitering så småningom, så återstår för mig en fråga. Är det jag som smittat honom? Varifrån har han fått sin smitta? Han har inte träffat någon mera än mig, vårdcentralens personal vid influensavaccin och fotvård, och så sjukhusets vid inläggning inför operation. Om jag räknar så handlar det om fem identifierbara människor. Spelar det någon roll? Ja, för mig. Jag har varit och handlat, jag har varit försiktig, men ändå varit där Jan inte varit. Ännu vet jag inte, mitt test har inte besvarats. Kanske är det jag som gjort honom så sjuk.

Klockan är bara kvart över fyra, och jag är färdig för sängen. Lägger mig och låtsas att jag ska läsa, får se hur det går. Har diskat efter middagen, fyllt på vedspisen. Datorn får stå på, har en känsla av att jag kommer att återvända dit i kväll…

Har ännu inte hunnit få något besked om mitt coronatest. Känner mig frisk.

Och är här igen när klockan är sju. Inte kunde jag sova, inte kunde jag läsa.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Onsdag kväll

 1. bergalott skriver:

  Känns bra att du ändå orkar höra av dig på bloggen. Kramar dig ❤ ❤ ❤

  Gilla

 2. Viveka Roger skriver:

  Läser vad du skriver och våndas med dig. Denna förfärligt smittsamma sjukdom som drabbat oss och jag vet inte vad den gör med oss. Du har alltid gjort det bästa för att inte ni skulle bli smittade, vare sig du eller Jan, o nu vet du inte om det är du som har orsakat hans covid-19. Förstår dig, förstår din oro men du ska veta att vi är många som är med dig i våra tankar. Nu håller jag tummar för att det går åt rätt håll för Jan o att DU får lite ro.
  Kram 💞

  Gilla

 3. beskrivarblogg skriver:

  kram kära Vikan – och tack, Barbro säger ngefär som du. Vi vet inte varifrån skiten kommer, bara att. Sköt om dig och ditt, hoppas ni mår så bra ni kan! Massor med kärlek och tack till dig

  Gilla

 4. Louise Baumgärtner skriver:

  Skönt att höra om Jan❤️Kram, hopp

  Gilla

 5. Louise Baumgärtner skriver:

  Hoppas du får sova inatt✨

  Gilla

 6. uppsalaewa skriver:

  Håller tummarna för Er båda!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s