Torsdag-fredag, nu lördag

Halv sex denna torsdag, den 14 januari 2021.

Musen var ut och kollade läget i köket, när jag hörde något for den kvickt tillbaka in bakom spisen genom ett så litet hål att jag inte trodde det var möjligt. Har nu försökt blockera även den in- eller utgången. Utrymmet mellan vedspis och elspis är tydligen musvänligt.

Vädret är det förstås inte, mössen söker sig in i människors hus, där de hittar både värme och mat. Och annat att tugga på. Allt som inte är mussäkrat. Fågelfrön ligger numera i en rostfri stor brödbunke, köper enbart 4 kg åt gången. Detta sedan den stora säcken i toalettrummet gnagts sönder och alla fröna (10 kg minus någon påfyllning i fröautomaten och det mössen/musen hunnit äta) låg på golvet.

Jag fascineras av musens överlevnadsinstinkt. Den vet ju att jag finns i huset, förmodligen vet den också att jag sitter och skriver i köket. Ändå törs den sig fram för att leta något ätbart. Kan bara beundra styrkan och modet.

Och, när jag sitter i Jans fåtölj och läser, så är musen här igen. Inte där fällan står, men vid diskbänken. Jag ropar till, och den försvinner in i sovrummet och är borta. Kanske i den oanvända öppna spisen. Jag får gillra en fälla till…

Gatlyktan talar om för mig att det slutat att snöa.

Gillrade en fälla med en köttbulle – i morse, fredag, var både ost och köttbulle borta. En fälla hade smällt, ingen mus. Jag får tips om kletigt bete, honung, jordnötssmör. Honung har jag men inte jordnötssmör.

En av killarna på gården skottade min ”infart” fram till trappen i morse, och bort till bilen. Det har snöat rejält och är drygt sju grader kallt. En inomhusdag. Sol och vackert vinterlandskap därute. Har varit till brevlådan och kollat om det pussel syrran skickat kommit, men icke. Tagit in ved, annars inomhus. Kokar kyckling till middag, i kalvbuljong som var vad jag hade. Mössen gömmer sig ännu.

Och det snöar, och det plogas. Musfällan ligger smälld på golvet – och jag vet inte om det är jag som klivit på den eller musen som har lurat mig igen. Tror det senare, mina tofflor bär inga spår av honung. Får inhandla jordnötssmör och vaniljsocker nästa gång jag är i Norrtälje.

Nu är det snart mörkt igen, klockan är strax fyra.

Har just sett ”Lucky” på SVTplay. Fin.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Torsdag-fredag, nu lördag

 1. miatankar skriver:

  Har du testat med att byta fälla?

  Förr, när jag bodde på ett ställe vi hade möss till och från, hände sådant du berättar ibland, men oftast fanns det ett offer med. Ett annat ställe jag bodde på i Norge när jag arbetde där fick vi in en mus, satt överst på vår soppåsen under diskbänken…. Den fastnade i fällan vid första försöket.

  Om det inte är fel på fällan, så måste det vara fel på musen 😉 Lycka till med musfångeriet!

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  Inga fel på fällan, har köpt nya och haft den sorten förr – men den här musen är smartare än någon jag hittills mött

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s