Vildmark?

Onsdag 10 feb 2021 – idag blir det hemgjord fisksoppa till middag: gul lök, vitlök, purjolök, skivade morötter, röd spetspaprika, ett äpple, fiskfond sedan tidigare (fynd i frysen), lite vitt vin – alltihop får puttra ett tag med saffran, timjan, lite svartpeppar och en aning salt. Lax och torsk i bitar läggs i strax före middagen, några räkor åker också ner i samband med att jag serverar mig detta. Tror det blir gott.

Förr (ett allt vanligare ord i min vokabulär) brukade jag använda pigghaj som också kallades nordsjöål. Numera finns den inte i de fiskdiskar jag träffar på. Utrotningshotad? En god och fast fisk som passar utmärkt till soppa.

Tyvärr gick inte Crème Fraiche och vitt vin så bra ihop, så min soppa blev prickig. God är den ändå. Ser fram emot middagen.

Det snöar inte idag. Hurra! Men kallt var det i morse, runt 18 minusgrader. Nu bara drygt fem. Fåglarna är glada att jag fyllt på med frön. Men bara den frusna koltrasten, talgoxar och blåmesar här idag. Vedspisen trilskas. En sparvhök (eller så, rovfågel i alla fall) flaxade iväg från altanplanket när jag tittade ut. Den fick inte med sig någon liten fågel.

När jag åkte hem från Norrtälje idag (var tvungen att tanka) såg jag nära stängslet längs motorvägen från staden en flock vildsvin. Jag blev förvånad över att de var så mörka. Sju-åtta stycken stod och bökade i backen väldigt nära vägen. Glad att det finns viltstängsel, åtminstone längs större delen av motorvägen.

Ibland känner jag mig som om jag lever i en vildmark – varg, rovfåglar, vildsvin, rävar, hjortar och rådjur. Älgarna tycks ha försvunnit. Harar och fasaner, någon enstaka vintrig häger. Lite Harry Macfie och hans lägereldar längesen, med alla djur och trappers som jag älskade att läsa om när jag var liten.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vildmark?

  1. Karin skriver:

    Fisksoppa här också idag! Nästan samma recept, men ingen paprika, inget äpple, men lite fänkål och haricots verts. Skönt att kunna vara i ”vildmarken”, skönt med snö, om solen skiner. Det blir en stunds ljusterapi varje dag för mig nu och det piggar upp.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s