Jordärtsskockor

Söndag 21 februari 2021 – morgonens dimma verkar lätta, solen kan anas bland molnen på himlen. Mina ljus brinner, vedspisen får vänta på mina försök att få den att brinna utan att ryka in.

Har ätit min frukostgröt med lättkokta äppleklyftor, har en mugg te framför mig. Kommer som vanligt inte att dricka upp allt, det brukar kallna innan jag kommer så långt. Jag har inte sett några spår av husmusen de senaste dagarna, men så har jag heller inte ”matat” den. Fällorna är slängda. Kompostpåsen slängs så snart något för en mus ätbart finns där, samma sak med den andra soppåsen.

I fredags fick jag en bok i min brevlåda. Jakob Sverkers Örådet. Ser fram emot att läsa den. Och blev så glad över att han ville skicka den till mig, som en gåva och ett tack för det han läser av mina skriverier. En oväntad glädje i vardagen, det behövs. Tack Jakob.

Drygt sex grader varmt ute, snön försvinner fort. Men än syns ingen snödroppe i det som kanske kan kallas rabatten.  Däremot såg jag haren som satt och åt av det gräs som nu syns igen. Den satt där nästan en timme, vände bara på öronen hit och dit emellanåt, hittade kanske också några solrosfrön som fåglarna tappat. Haren såg lite luggsliten ut efter vintern, och var tydligen hungrig.

Känner mig också tämligen luggsliten, bokstavligt. Längtar som de flesta andra efter vår, sol och värme. Vill kunna sitta ute i solen även om jag måste ha en filt över mig. Altanen är fortfarande snötäckt, så det lär dröja ett tag innan jag går dit ut. Nu kom jag ihåg att jag ska vattna de pelargoner som står precis innanför altandörren, bara en liten aning. De ser ut att vara i olika stadier av döende, men ibland tar de sig oväntat. Morsdags-rosen står där den också, och verkar definitivt död, men får en skvätt vatten ändå.

Dagen har ägnats åt pusslande. Antalet oanvända pusselbitar minskar, och ryggen klagar över ”arbetsställningen”. Jag vet att det fattas två bitar, men vet inte vilka. Dessutom saknas numera också en kantbit, vilket det inte gjorde tidigare enligt syrran. Får väl skylla på musen.

Har slagit in Lo-Johanssons fyra memoarböcker till en beställare. Tyvärr blir paketet så tungt att det kommer att kosta extra frakt. Ingen stor förtjänst på den försäljningen alltså, men fyra böcker mindre i mina hyllor. Inser att de flesta köpare tittar på ”nyinkommet” i första hand – drar den slutsatsen eftersom nästan alla böcker jag sålt den senaste månaden är sådana jag nyligen lagt in. Jag är glad att böckerna hittar nya läsare, och att jag därmed slipper slänga dem. Vet inte riktigt hur det skulle gå till, böcker är snudd på heliga för mig. Har så varit allt sedan barndomens flitiga besök på biblioteket hemma i Avesta, först uppe ovanför Karlbergs-parken, och senare någon gång efter min flytt från stan, nere i början (eller slutet?) av Kungsgatan, nästan mitt emot det som en gång var en järnhandel.

Idag slänger jag inte några böcker. De som jag bedömer som alltför vanliga och därför meningslösa att registrera på Bokbörsen, hamnar i banankartonger för framtida loppis à en krona styck.

Idag måndag gör jag jordärtsskockssoppa (väldigt många s där) med slantade morötter, lök, äpple, ett par små potatisar, röd spetspaprika. När alltihop är klart kanske jag mixar men låter förmodligen bli, är inte så förtjust i den konsistensen. En bit lax väntar på att få ansluta sig – än så länge puttrar ingredienserna i kycklingbuljong från frysen, kanske blir det en fiskbuljongtärning för lite mera fisksoppestuk. Det ger sig, jag är inte ortodox.

Tandläkarbesöket blev inställt på grund av sjukdom, ny tid 9 mars.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s